Karsta Kurt Takip Projesi

Karsta Kurt Takip Projesi -KuzeyDoğa Derneği tarafından Türkiyede ilk kez uygulanan proje kapsamında, bir yıl boyunca 5 kurt GPS ile takip edildi -Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şekercioğlu: KuzeyDoğa Derneğin


KARS (A.A) - KuzeyDoğa Derneği tarafından Türkiyede ilk kez uygulanan Kurt Takip Projesi kapsamında, bir yıl boyunca 5 kurt GPS ile takip edildi.
     KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında KuzeyDoğa Derneği, Utah Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Turkcell İletişim Hizmetlerinin ortak çalışmasıyla yürütülen Kurt Takip Projesinin Ekim ayında sona erdiğini belirtti.
     İzleme faaliyetinin, Doğa isimli kurdun boynundaki GPS tasmasının programlandığı şekilde bir yıl sonra 11 Ekim 2012 tarihinde düşmesi sonucu projenin tamamladığını belirten Şekercioğlu, dernek yetkilerinin Doğanın tasmasını 2 bin 800 metre yükseklikteki Erzurumun Oltu ilçesi Ayyıldız köyü kırsalında bulduğunu vurguladı.
     GPS tasması takılan Kuzey isimli kurdun ise Ağustosta Sarıkamış ormanı içinden geçen yolda araba çarpması sonucu öldüğünü ifade eden Şekercioğlu, şunları kaydetti:
     Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi tarafından Kasım 2011de doğaya tekrar kazandırılan vericili üç genç kurt ise yazı göremedi. İlkine salındıktan 2 hafta sonra araba çarptı. Kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü tahmin edilen ikinci kurdun vericili tasması, iki ay sonra kesilmiş olarak bir çöplükte bulundu. Üçüncü kurt ise Gaziler köyünün köpekleri tarafından 25 Martta öldürüldü ve tasması köyün deresinde bulundu. KuzeyDoğa Derneğinin Türkiyede ilk defa gerçekleştiği kurt yakalama ve takip projesinin ilk yıl sonuçları, kurtlar için Türkiyenin koruma alanlarının ne kadar küçük kaldığını ve insanlarla yolların yaban hayatı için oluşturduğu tehdidi bilimsel olarak gösterdi.
    
     -Takip edilen 5 kurdun 4ü, 10 ay içerisinde öldürüldü-
    
     Doğa isimli erkek kurdun bir yılda 5 bin 423 kilometre yürüdüğünü bildiren Şekercioğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
     Türkiyede ilk kez yapılan Kurt Takip Projemiz, bu parkın bölgedeki büyük memeliler için ne kadar küçük olduğunu gösterdi. Sadece 1 yıl içerisinde milli parkın 23 katı büyüklüğünde alanı kullanan kurtlar, Türkiyedeki korunan alanların kara memelileri için ne kadar küçük olduğunu bilimsel olarak gösterdi. Kurtlardan Doğanın 1 yılda kullandığı alan, Türkiyenin en büyük milli parkları olan Beyşehir Gölü ve Ağrı Dağı milli parklarının bile altı misli bir alan. KuzeyDoğa Derneğinin gerçekleştirdiği Türkiyenin ilk Kurt Takip Projesi, bölgenin yaban hayatının zorlu hayat mücadelesini göstermiştir. Takip edilen 5 kurdun 4ü, 10 ay içerisinde öldürüldü ve Türkiyenin yaban hayatı üzerindeki insan tehdidinin en somut göstergesi oldu.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Karsta Kurt Takip Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER