Kastamonuda okuma yazma bilen sayısı arttı

Kastamonuda okuma yazma bilen sayısı arttı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonuda okuma yazma bilen sayısının arttığı bildirildi.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürü İsmail Gökalp, yaptığı yazılı açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile elde edilen fertlerin okuryazar olma durumu ve bitirilen son eğitim düzeyine ilişkin verilerin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar, üniversiteler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden elde edilen kayıtlarla güncellenerek, Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanının (UEİVT) oluşturulduğunu belirtti.
     Gökalp, güncellenen UEİVT verilerine göre, 2012 yılında bir önceki yıla göre Kastamonuda okuma yazma bilen oranı yüzde 90,9dan yüzde 91,5e yükseldiğini belirtti.
     Bir önceki yıla göre Kastamonu ilinde okuma yazma bilen oranının yüzde 0,6 puan artış gösterdiğini aktaran Gökalp, şunları kaydetti:
     "Kastamonu ili okuryazarlık oranı bakımından Türkiye ortalamasının yüzde 4,3 puan altında olup, Türkiyede 81 il içerisinde 71. sırada yer almaktadır. 2012 yılında bir önceki yıla göre Kastamonu ilinde okuma yazma bilenlerin sayısı 2 bin 188 kişi artarak, 299 bin 415 kişiden 301 bin 603 kişiye yükselmiştir. Bir önceki yıla göre Kastamonu ilinde okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 2 bin 21 kişi azalarak, 30 bin 54 kişiden 28 bin 33 kişiye düşmüştür.
     Okuma yazma bilen oranı en fazla olan 3 ilçe sırasıyla yüzde 97 ile Abana, yüzde 94,3 ile Devrekani ve yüzde 94,2 ile merkez ilçeleridir. Okuma yazma bilen oranı en düşük olan 3 ilçe sırasıyla yüzde 77,3 ile Pınarbaşı, yüzde 82,1 ile Azdavay ve yüzde 83 ile Cide ilçeleridir. Bir önceki yıla göre okuma yazma bilen oranı en fazla artıran 3 ilçe sırasıyla yüzde 1,7 puan ile Ağlı, yüzde 1,2 puan ile Pınarbaşı ve yüzde 1,1 puan ile Hanönü ilçeleridir."
    
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Kastamonuda okuma yazma bilen sayısı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER