Kayalıpınarın karum olduğu belirlendi

Kayalıpınarın karum olduğu belirlendi -Sivasın Yıldızeli ilçesindeki Kayalıpınar Harabesindeki kazılarda, merkezin, karum diye adlandırılan dönemin 10 civarındaki büyük ticaret merkezinden biri olduğu ortaya çıktı -Kazı Ba


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Hititler döneminde Yukarı Ülke olarak adlandırılan Sivasta, Yıldızeli ilçesinde yer alan Kayalıpınar Harabesindeki kazılarda, merkezin, Asur Ticaret Kolonileri Çağının 10 civarındaki büyük ticaret merkezinden (karum) biri olduğu belirlendi.
     Kazı Başkanı, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 ile 2009 yılları arasında Alman ekibin Kayalıpınarda yürüttüğü kazı çalışmalarında, daha çok Hitit tabakaları üzerinde durulduğunu söyledi.
     Hitit devletinin Anadoluda milattan önce 1660dan sonra kurulduğunu ve 1190da yıkıldığını anlatan Uysal, Bu dönemdeki Hitit kültürü, Kayalıpınarda önceki yıllarda yapılan kazılarda açığa çıkarıldı. Bunu yaparken daha üst tabakalarda mezarlarla karşılaşıldı. Orta Çağ, Geç Helenistik ve Roma dönemine ait bir takım mezarlar da araştırıldı diye konuştu.
     Yrd. Doç. Dr. Uysal, Kayalıpınarda daha eski dönemlerle ilgili nitelikli çalışmaların yapılmadığını ifade ederek, 2009 yılında bazı nedenlerle ara verilen kazıların, Sivas Müze Müdürlüğünün talebinin ardından bu yıl yeniden başladığını belirtti.
     Yaklaşık bir ay süren kazılarda, farklı bir alanı kazdıklarını, burada yaptıkları çalışmada Hitit dönemine ait bir tabaka bulamadıklarını bildiren Uysal, Anadoluda Asur Ticaret Kolonileri Çağı olarak adlandırılan ve milattan önce 2000-1750 yılları arasına tarihlendirilen dönemi kazdıklarını söyledi.
    
     -3 tabaka saptandı-
    
     Uysal, o dönemlere ait 3 tabaka saptadıklarını ve Kayalıpınarın Kültepe ile çağdaş olduğunu belirlediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bunlardan en yenisi Kültepenin 1b tabakası ile çağdaş olan Koloni Çağının geç safhası. Bunun bir eskisi yine Kültepenin 2. tabakası ile çağdaş olan Koloni Çağının orta safhası. Bunlar, Anadoluda Asurlu tüccarların bir ticari organizasyon kurduğu, ticaret yaptığı ve bunun sayesinde Anadoluya yazının geldiği dönem. Bu bakımdan önem taşıyor. Koloni Çağına ait daha erken bir tabakamız daha var. Henüz ticaretin başlamadığı, yazının ortaya çıkmadığı bir dönem. Bunu da karşılaştıracak olursak, Kültepenin 3 ya da 4. tabakaları ile çağdaş. Koloni Çağından daha eski olarak, Erken Tunç Çağının son safhasına Milattan önce 2350-2000 yıllarına tarihlenen bir tabakayı da saptadık. Kazıda, Kayalıpınarın Asur Ticaret Kolonileri Çağının 10 civarındaki büyük ticaret merkezinden biri olduğunu belirlediklerini anlatan Uysal, Eski yazılı belgelerden Kayalıpınarın büyük bir ticaret merkezi olduğunu tahmin ediyorduk. Kazdığımız tabakalarda bunu açıkça ortaya koyduk dedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kayalıpınarın karum olduğu belirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER