Kaymakam Baran:

Kaymakam Baran: "Depremde hasar gören tarihi mekanlar restore edilecek."


VAN (A.A) - Erciş Kaymakamı Barboros Baran, depremde hasar gören tarihi mekanların restore edileceğini söyledi.
     İlçedeki tarihi mekanlarda incelemede bulunan Baran, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ercişte 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremde, birçok can kaybının ve hasarın yaşandığını, bunların yanı sıra birçok tarihi yapının da zarar gördüğünü söyledi.
     Baran, şöyle konuştu:
     "Depremde zarar gören tarihi eserlerimiz, depremden sonra koruma altına alındı. Restorasyon çalışmalarının başlatılması için de başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere çeşitli kurumlara başvurduk. İlgili kurumlarımız zarar gören tarihi eserleri yatırım programına alıp restorasyon çalışmalarına başlayacak."
     Ercişin tarihi önemine değinen Kaymakam Baran, ilçenin 3 bin yıl öncesine dayanan tarihiyle birçok medeniyetin izlerini taşıdığını ifade etti.
     Baran, şunları dile getirdi:
     "Ercişte Urartu dönemine ait yerleşim yerleri, yazıtlar, çeşitli belgeler, İlhanlı dönemine ait kaleler, Karakoyunlu dönemine ait kümbetler, mezar taşları ve tarihin çeşitli dönemlerine ait birçok bulgu mevcut. Çelebibağındaki bu tarihi mezarlığımız da Selçuklular, Karakoyunlular ve Osmanlılar dönemine ait bir alan. 1992-1995 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesince yapılan bilimsel kazı çalışmada, birçok bulgu gün yüzüne çıkarılmıştır. İlçe turizmine katkıda bulunulması için herkesi buraya davet ediyorum."
     Birçok doğa olayına rağmen asırlardır ayakta duran Zortol Anonim Kümbetinin Erciş depreminde yıkıldığını söyleyen Ahmet Güler isimli vatandaş ise tarihi yapıların restore edilmesini istedi.
     Güler, şöyle konuştu:
     "Çocukluğum burada geçti. Birçok doğa olayına şahit oldum ancak en son yaşadığımız depremin şiddeti bir başka oldu. Sadece insanımız değil tarihi yapılarımız da zarar gördü. Depremin ikinci günü tarihi yapıların bulunduğu alana gittim. Gördüklerimin karşısında gözyaşlarımı tutamadım. Zortol Anonim Kümbetinin büyük bir kısmı yıkılmıştı. Bu eserlerin bir an önce restore edilmesini istiyoruz."
    
     Muhabir: Emre Ilıkan - Ali Dağer
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER