KAYSERİGAZ

KAYSERİGAZ-dan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı


KAYSERİ (A.A) - KAYSERİGAZ, son günlerde meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
     KAYSERİGAZ Proje Müdürü Murat Akdağ, yaptığı açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmesinin, yapısında karbon bulunan tüm fosil yakıtlarda tam yanmama nedeniyle oluştuğunu söyledi.
     Ortamda yeteri miktarda oksijen bulunmaması durumunda kullanılan fosil yakıtın tam yanmadığını ve baca gazı içinde zehirleyici etkiye sahip karbonmonoksit oluştuğunu ifade eden Akdağ, baca sistemi yeterince iyi çalışmadığında karbonmonoksitin yaşam alanına dolarak insanların hayatını tehdit ettiğini kaydetti.
     Akdağ, tüm fosil yakıtların kullanımında aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     KAYSERİGAZ olarak periyodik bakımlarımızı ve kaçak arama faaliyetlerimizi gerçekleştirdik ancak vatandaşlarımızdan da bazı beklentilerimiz bulunmaktadır. Montajı uygun olmayan ve bakımı yapılmamış cihazlar karbonmonoksit gazı çıkışına sebebiyet vererek zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilir. Bu sebeple her yıl düzenli olarak doğal gaz cihazlarının bakımları yetkili servislere veya KAYSERİGAZ yetki belgeli firmalara, baca çekişi kontrolleri ve temizliği ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına veya baca konusunda yetkilendirilmiş firmalara yaptırılmalıdır. Ayrıca ortamdaki hava sirkülasyonunun sağlanması için takılan menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır.
     Bu bilgiler çerçevesinde son kullanıcı olan müşterilerimizin güvenli ve sorunsuz bir şekilde doğal gaz kullanabilmeleri için cihazlarının bakımlarını ve daire iç tesisatının bakımlarını yetkili servisler aracılığı ile yaptırmaları gerektiğini önemle hatırlatırız. Mevzuata göre zorunlu olmayan gaz ve karbonmonoksit alarmı gibi tedbirler, kullanıcının talebi halinde tesisata ilave edilmektedir. Vatandaşlarımız bu talepleri ancak KAYSERİGAZ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla yapabilirler.
     Kurallara uyulduğunda doğal gazın en güvenli yakıt olduğunun altını çizen Akdağ, Abonelerimizin, KAYSERİGAZa bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları gerekmektedir. Bu tür yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Abonelerimizin mutlaka tesisat ve cihazlarını firmamızdan yetki belgesi alan tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmeleri gerekmektedir diye konuştu.
     Akdağ, emniyetli doğal gaz kullanımının verimi de beraberinde getirdiğini ifade ederek, acil durumlarda 187 numaralı telefonun aranabileceğini, 444 5 429 numaralı telefondan da bilgi alınabileceğine sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER