Kaza yapan araçların yerini anında tespit

Kaza yapan araçların yerini anında tespit edecekler -Muhsin Yazıcıoğlunun helikopter kazasından etkilenen Erzurum Lisesi öğrencisi, trafik kazası yapan araçların yerini ve yaralanan kişi sayısını uydu aracılığıyla belirleyecek sistem


ERZURUM (A.A) - Sagip Sezginer - Muhsin Yazıcıoğlunun helikopter kazasından etkilenen Erzurum Lisesi öğrencisinin geliştirdiği sistem, trafik kazası yapan araçların yerini anında tespit edebiliyor.
     Öğrenci Merve Turan, danışman öğretmeni İbrahim Balıkçı gözetiminde, TÜBİTAKın düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasına katılmak amacıyla Kaza Tanıma Sistemi adlı projeyi hazırladı.
     Araç takip ve kaza anı bildirme sistemini geliştiren Turan, yaptığı çalışmayla proje yarışması bölge finalinde ikinci oldu.
     Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdiği sistemin, trafik kazalarında yardım ekiplerinin zamanında ve doğru ekipmanlarla müdahale etmelerini sağlayan sensör, kamera, GPS sistemi, navigasyon cihazları, yazılımın bulunduğu bilgi işlem merkezi ve kaza bilgilerinin işlendiği bilgi ağından oluştuğunu söyledi.
     Bu sistem sayesinde kaza yapan araçların yerinin anında tespit edileceğini vurgulayan Turan, Çalışmam, ambulans, itfaiye, sivil savunma, sivil ve trafik polisi araçlarına yerleştirilebilir. Kaza anı, uydu aracılığıyla bilgi işlem merkezine aktarılacak. Buradan da olay yerine gidecek ekibe aracın yeri tarif edilecek dedi.
     Turan, şöyle devam etti:
     Araca takılan cihazların yardımıyla kaza meydana geldiği an, aküden enerji alan sensörler devreye giriyor. Darbe sensörleri ve transdüserlerle, çarpmanın şiddetiyle orantılı olarak üretilen elektrik akımı, araç içi ve dışını fotoğraflayacak. Fotoğraf çekimlerinden elde edilen veriler, araca yerleştirilen GPS ve navigasyon aygıtlarına iletilecek. GPS sistemiyle araçtaki yazılım, bu verileri ve kaza yeri bilgilerini, bilgi işlem merkezine iletecek. Bilgi işlem merkezi, bu verileri değerlendirerek, hangi yardım merkezlerince sağlanacağını belirleyecek. GPS sistemi sayesinde kazaya en yakın yardım ekiplerinin bölgeye ulaşması sağlanacak.
    
     -Projemin Türkiyede başka örneği yok-
    
     Geliştirilen sistemin 500-700 TL arasında değiştiğini anımsatan Turan, Bu proje sayesinde, kaza anında çekilen kaç yaralı var, araçta sıkışan var mı- Aracın bulunduğu yerin fotoğrafları olaya müdahale edecek ekibe gönderilerek, olay yerine varmadan nasıl bir kurtarma çalışması yapılacağına karar verilecek. Kazanın büyüklüğüne göre bölgeye gidecek ekip ve araç sayısı da tespit edilecek diye konuştu.
     Aynı anda kazanın polis, jandarma, 112 Acil Servis ekipleri ve sivil savunmaya aktarılacağını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
     BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlunun helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinden çok etkilendim. Ben de ne yapabilirim diye düşündüm ve öğretmenimin yardımıyla Kaza Tanıma Sistemi projesini hazırladım. Eğer bizim geliştirdiğimiz bu sistem, Yazıcıoğlunun helikopterinde olsaydı kolayca yeri tespit edilebilirdi. Bu sistem kara taşıtlarının yanı sıra uçağa ve helikoptere de takılabilir. Geliştirdiğimizin sistemin Türkiyede başka örneği yok.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kaza yapan araçların yerini anında tespit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER