Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkileri 15 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun altyapısı var" -TTSO Başkanı Hacısalihoğlu: "Bazı sorunların çözülmesi iki ülke arasındaki tic


TRABZON (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkileri 15 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun altyapısı var" dedi.
     Tüymebayev, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlunu makamında ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sisteminin örnek olduğunu, Kazakistanda kurulacak benzer sistemin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
     Kazakistan hükümetinin temsilcisi olarak Trabzon ile ilişkileri artırmayı amaçladıklarını, Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 4 milyar doları geçtiğini söyleyen Tüymebayev, "Bu ticari ilişkiler artırılabilir. Bunun için Trabzon Limanının büyümesi gerekir. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin bitmesi de çok önemli" dedi.
     Konuk Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade ederek, "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkileri 15 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun altyapısı var. Sadece biraz hızlı çalışmak lazım. Bazı projelerin bitmesi lazım. Özellikle lojistik ve ulaşım açısından her şey çözülürse ticaret mutlaka olacaktır" ifadesini kullandı.
     Kazakistana gelecek Türk şirketlerine kolaylık sağlanacağını anlatan Tüymebayev, Kazakistanda binden fazla Türk şirketi çalıştığını söyledi.
    
     -Kazakistandaki Türk firmalarına sıkı denetim-
    
     TTSO Başkanı Hacısalihoğlu ise Türkiyenin Kazakistanda inşaat sektöründe çok önemli işler yaptığını, bunun devam etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.
     Türk tırlarının Kazakistana kadar uzandığını ifade eden Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
     "Bazı sorunların çözülmesi iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesini sağlayacaktır. Özellikle lojistik araçlarımızın Kazakistana giriş çıkış miktarlarında azalmalar var. Bu, ticaretin gelişmesini olumsuz etkiliyor. İnanıyorum ki lojistik anlamda araçlarımızın Kazakistana daha fazla girişi konusunda bize yardımcı olacaksınız. Kazakistandaki Türk şirketleri üzerinde kontrolün biraz daha sıkı olduğunu duyuyoruz. Kazakistandaki Türk firmalarının kendilerini ülkelerinde gibi hissetmesi ticaret hacminin büyümesine katkı sağlayacaktır."
     Konuşmalar sonrası Tüymabayev ile Hacısalihoğlu, birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayın: Murat Kaban
<< Önceki Haber Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER