Kazbeği

Kazbeği - Verni Lars Kapısının açılması -DKİB Başkanı Gürdoğan: Sarp Sınır Kapısından 550 kilometre mesafede bulunan Rusya Federasyonunun Kuzey Kafkasya bölgesi, bölgemize yakınlık ve lojistik imkanlar açısından çok önemli po


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısından 550 kilometre mesafede bulunan Rusya Federasyonunun Kuzey Kafkasya bölgesi, bölgemize yakınlık ve lojistik imkanlar açısından çok önemli potansiyellere sahip dedi.
     Gürdoğan, düzenledi basın toplantısında, Doğu Karadeniz ve Türkiyenin kısa sürede Rusya Federasyonu ile Orta Asyaya karayolu ile Gürcistan üzerinden geçişini sağlayacak Kazbeği - Verhni Lars Kapısının hitap ettiği hinterlantta 12-17 Kasım tarihlerinde iş adamları ile gezi düzenlediklerini söyledi.
     Bölgede bulunan 45 firman temsilcisinin katıldığı sektörel ticaret heyetinin Vladikavkaz ve Mahaçkalede Rus iş adamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Gürdoğan, şunları söyledi:
     Çok önemli iş bağlantıları sağlandı. Sarp Sınır Kapısından 550 kilometre mesafede bulunan ve 8-9 saat gibi diğer kapılara oranla çok kısa sürede ulaşma imkanına sahip Rusya Federasyonunun Kuzey Kafkasya bölgesi, bölgemize yakınlık ve lojistik imkanlar açısından çok önemli potansiyellere sahip. Bölge piyasalarının ihtiyaç duyduğu ürünleri bölgemize nazaran daha uzak bölge veya ülkelerden temin etmesi, ürün fiyatlarında önemli artışlara neden olmakta. İhracatçılarımız tarafından mağaza ve pazar yerlerinde yapılan araştırma ve iş görüşmelerinde piyasaların ihtiyaç duyacağı ürünlerin daha kaliteli ve düşük fiyattan bölgemizden temin edilme imkanının bulunduğu görüldü. Bunun yanı sıra oldukça bakir bu bölgenin kalkındırılması yönünde merkezi ve federal idare tarafından uygulamaya konulacak alt yapı projeleri, inşaat ve yapı sektörleri, ihracatçılarımız açısından son derece önemlidir.
     Gürdoğan, Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Bölgesi Özerk Cumhuriyetlerinden olan Kuzey Osetya ile Dağıstan Cumhuriyetine yönelik, Türkiyeden bugüne kadar ilk kez resmi heyet programı düzenlendiğini de belirterek, şunları kaydetti:
     Bölgeye ilk giden Türk resmi heyeti olmamız münasebetiyle de heyetimize devlet yetkilileri tarafından büyük önem verilerek, heyetimiz en üst düzeyde ağırlanmış, iş adamlarımıza yakın ilgi gösterilmiştir. İkili görüşmeler öncesi yapılan heyetler arası görüşmelerde heyet yetkilileri ve iş adamlarımızın her iki tarafta da başbakan yardımcısı ve ilgili bakanlar tarafından sıcak bir şekilde karşılanması Türk ihracatçılarına verilen önemi ortaya koymuştur. Bunun yanında bölgeye giriş noktamız olan Kazbegi - Verhni Lars Gümrük kapısının altyapı imkanlarının yeterli olması, Mahaçkaleye kadar ulaşımı sağlayan kara yolunun altyapısının son derece yeterli olması bu bölgeye yönelik ihracatımızın hızlı şekilde gelişme göstereceğine işaret etmektedir.
     Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dmitri Talanov ise ziyaret ile birlikte Rusya - Türkiye ilişkilerinin yeni bir yol alacağını ifade ederek, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler bundan sonra daha da artarak devam edecektir. İki ülke arasındaki ilişkiler olumlu yönde ivme kazanacaktır dedi.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER