Kazdağlarına yoğun ilgi

Kazdağlarına yoğun ilgi -Dağın, Edremit Körfezi sınırlarında kalan bölümüne bu yıl 55 bin kişinin geldiği, 2013te yüzde 20 artış beklendiği bildirildi


BALIKESİR (A.A) - Kazdağlarının Edremit Körfezi sınırlarında kalan bölümüne bu yıl 55 bin kişinin geldiği, 2013te yüzde 20 artış beklendiği bildirildi.
     Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzluğu uygulamasının başlamasının 10. yılında, Güre Belediyesine ait Afrodit Termal Tesislerinde düzenlenen toplantıda, bölgeye gelen ziyaretçilerin gezmelerinde rehberlik eden alan kılavuzlarına, bugüne kadar geçen süreçteki gelişmeler ve 2013 yılında uygulanacak kriterler anlatıldı.
     Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürü Orhan Kalfa, alan kılavuzları sisteminin Kazdağlarında 2002 yılında başladığını ifade ederek, 10 yıldır süren çalışmalardan iyi verim alındığını söyledi.
     Bu sistemin Türkiyede ilk kez pilot bölge olarak seçilen Kazdağlarında başladığını dile getiren Kalfa, Bölge gezilerinde 2013 yılında küçük çaplı da olsa yeni bir alan kılavuzluğu eğitimi yapmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar istenilen verimi alamadığımız ve bu nedenle iptal ettiğimiz 40 alan kılavuzu vardı. Bunlara 13 kişi daha ilave olacak ve iptal edilen alan kılavuzluğu sayısı 53e ulaşacak. Mevcut sayıda eksilme söz konusu olduğu için yaklaşık 15-20 kişilik bir alan kılavuzluğu eğitim semineri açmayı planlıyoruz dedi.
     Edremit Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Cengiz Uzun ise Kazdağı Milli Parkının 21 bin 450 hektar büyüklüğünde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     Kazdağlarının Edremit bölümüne bu yıl yaklaşık 55 bin kişi geldi. Özellikle Kocaseyit Havalimanının uluslararası trafiğe açılması ve bölge turizminin hareketlenmesiyle 2013 yılında yüzde 20 civarında bir artış bekliyoruz. Kazdağlarındaki ziyaretçi artışı, bölgeye özgü endemik bitkileri olumsuz etkiliyor. Bu yüzden sayının artması değil de nitelikli, bilinçli ziyaretçinin olmasını tercih ediyoruz.
     Kazdağları Milli Park alanlarına cip turları düzenleyen bir firmanın sahibi Adem Kuşçuoğlu ise alan kılavuzu uygulamasını doğru bulduklarını söyledi.
     Bu uygulama yapılırken kontrolün elden bırakılmaması gerektiğine dikkati çeken Kuşçuoğlu, Biz alan kılavuzlarıyla dağa misafirlerimizi çıkardığımız zaman bir sürü kişinin gezdiğini görüyoruz. Bir tarafa kuralları uygulatıp, öbür tarafa serbest bırakmak olmaz. Önce bu kontrolü tam sağlayacaksınız, sonra bizi de buna mecbur edeceksiniz. Biz en ufak bir alan kılavuzu almadan çıktığımızda problem yaşıyoruz, zabıt tutuluyor hakkımızda. Yani uygulamanın herkese aynı şartlarda uygulanmasını istiyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Burhaniye / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kazdağlarına yoğun ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER