Kazdağlarında altın arama çalışmaları

Kazdağlarında altın arama çalışmaları -Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan: Sondaj çalışmalarının sona erdirilmesi, siyanürle altın işlemesinin yasaklanması ve yöre insanının bilinçlendirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kazdağlarında sondaj çalışmalarının sona erdirilmesi, siyanürle altın işlemesinin yasaklanması ve yöre insanının bilinçlendirilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.
     Gökhan, Çanakkalede kurulan Metal Madencileri Derneği yöneticilerinin ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, görüştüğü dernek yöneticilerinin, Kaz Dağlarında altın arama çalışmaları konusunda kendisini ikna etmeye çalıştıklarını, ancak bunun mümkün olmadığını konuklarına söylediğini belirtti.
     Çana bağlı Kızılelma köyünde yapılacak ÇED toplantısında, Kazdağlarındaki altın aranmasına ve işletmesine karşı olduklarını bir kez daha dile getireceklerini vurgulayan Gökhan, Kazdağlarının altındaki altının, üstündeki doğanın yanında milyonda bir dahi değerinin olmadığını söyledi.
     Gökhan, altının bir kere çıkarılıp yurt dışına götürüleceğini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine de sadece yüzde 4lük bölümünün kalacağını iddia ederek, oysa Kazdağlarının sürdürülebilir bir tarım potansiyeline sahip olduğunu hatırlattı.
     Kazdağları bölgesinde, altın tekellerinin, usul usul saman altından su yürüttüğünü, arama ve işletme süreçlerini devam ettirdiklerini öne süren Gökhan, siyanürle altın arayıcılarına karşı, mücadelelerine ve bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.
     Gökhan, Kazdağları bölgesinde altın aranması ve işletmeye geçilmesiyle ilgili üç konuda hassasiyetleri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Birincisi su, ikincisi zehir, üçüncüsü ise doğa tahribatı konusu. Burada geri dönüşü olmayan bir yola girmiş oluruz, eğer bu işletme süreci başlarsa. Siyanür işlemesi yapıldığı zaman bu siyanür yer altındaki sulara bulaşacak ya da buharlaşarak yağmurlarla asit yağmuru olarak düşmesi sonucunda topraklarımız ve altındaki sular kirlenecektir. Bir başka tehlike doğa tahribatı. Yani kesilecek ormanlar, yok edilecek flora ve fauna çeşitliliği... İşte bunun için mücadele cephesini biraz daha genişletmemiz gerekir.
     Yerelden ulusala, hatta uluslar arası arenaya taşımalıyız. Bunu yapan insanlar gönüllü, amatör insanlar. Adamların milyar dolar sermayesi var. Bizim arkadaşlar belediyeden aldığı otobüs ile eyleme gidiyor. Aradaki güç dengesizliğine bakın. Burada en babayiğit gücü olan belediye. İşletme aşamasında da altın çıktıktan sonra da ölünceye kadar bu mücadeleyi yapmaya azimliyim. Belediye Başkanı olsam da olmasam da yapacağım. Hep kul hakkından bahsediyorum. Burada mücadeleyi kesersem Allah katında hesap veremem. Altını çıkartsalar dahi insana saygımdan dolayı bunun mücadelesini yapmaya devam edeceğiz. Bu mücadele göstermiştir ki haklıyız. Çünkü kaçırıyorlar bir şeyleri. Hiç kimse çıkıp bunu savunamıyor. Olmaz bir şey diyemiyor. Sondaj çalışmalarının sona erdirilmesi, siyanürle altın işlemesinin yasaklanması ve yöre insanının bilinçlendirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.
    
     Muhabir: Burak Akay / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kazdağlarında altın arama çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER