Kazılar depremin izlerini ortaya çıkardı

Kazılar depremin izlerini ortaya çıkardı -Mersindeki Soloi Pompeiopolis Antik Kentinde bu yılki bölümü tamamlanan kazılarda deprem izlerine rastlandı -Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı: Anıtsal bir yapıyı erken Bizans döneminde yerl


MERSİN (A.A) - Mersindeki Soloi Pompeiopolis Antik Kentinde yürütülen kazı çalışmalarında deprem izlerine restlandı.
     Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müze Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığındaki 40 kişiden oluşan kazı ekibinin Mezitli ilçesinde bulunan Soloi Pompeiopolis Antik Kentindeki, Sütunlu Cadde, Soli Höyük ve Nekropolis bölümlerinde sürdürdüğü kazı çalışmalarının bu yılki etabı tamamlandı.
     Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazıların bu yıl önceki yıllardan farklı olarak 2 bölgede değil, Soli Höyük, Sütunlu Cadde ve Milli Egemenlik Caddesi olmak üzere 3 bölgede gerçekleştirildiğini söyledi.
     Sütunlu Caddenin güney ucunda restorasyonu tamamlanan alanın kuzeyinde Roma tabakalarında kazı çalışmaları yapıldığını ifade eden Yağcı, Buradaki kazılarda mekansal olarak ocak ve havuz gibi mimari özelliklere rastlandı. Havuz ve ocağın bulunduğu mekanlar restore edilen Roma dükkanlarının devamı niteliğindedir. Ayrıca Sütunlu Caddenin içinde yol blokajının tahrip olduğu yerlerde yapılan sondajlarda yazıtlı konsol ve pişmiş toprak künk sırası açığa çıkarıldı. Bu alandaki çalışmaların amacı hem arkeolojik bulguları açığa çıkarmak, hem de restorasyonun bu alanda sürdürülebilirliğinin araştırılmasıydı dedi.
     Soli Höyükteki çalışmaların ise kazıların devamı niteliğinde olduğunu dile getiren Yağcı, şöyle devam etti:
     Buradaki 2012 yılının en önemli buluntusu Ionia, Phrygia, Lydia, Aolia ve Kariada birçok merkezde örneği görülen arkaik dönem tapınak mimarisine özgü kabartmalı bir levhadır. Pişmiş topraktan bu levhada Atinalı kahraman Theseusun Minotaurosu öldürdüğü sahne görülmektedir. Bu tip bir mücadele sahnesinin olasılıkla bir başka kalıpta üretilmiş farklı bir parçası daha ortaya çıkmıştır. Ayrıca arkaik tabakanın içinden bazı geç geometrik dönem seramik parçaları gelmiştir.
     Milli Egemenlik Caddesi olarak adlandırılan kesimde bu yıl başlatılan çalışmalarda deprem izlerine rastlandığını dile getiren Yağcı, şöyle devam etti:
     Buradaki kazılar sonucunda depremle yıkılmış, içinde çevresi dairesel duvarlarla çevrili, yarısı kırık ve ağızları baş aşağı olan üç büyük küp ile duvar içinde ikinci kez kullanılmış bir lahit teknesi, Roma ve Bizans sikkeleri ile tabanı pişmiş toprak kare biçimli levhalarla döşenmiş büyük bir yapı kalıntısı açığa çıkarıldı. Bu yapının erken Bizans döneminde büyük bir deprem sonucu yıkıldığı düşünülmektedir. Yapının gerçek işlevi gelecek yıllarda yapılacak kazılarla anlaşılacaktır. Bu yapı Kilikiada büyük depremler sonucu yıkılan yapılara Pompeiopoliste bulunmuş ikinci bir örnektir. Ayrıca antik dönem Anadolu depremleri ve deprem tarihi için de önemli bir kanıttır. Yani başka bir deyişle, anıtsal bir yapıyı erken Bizans döneminde yerle bir eden depremlerin varlığı ortaya çıkarıldı.
     Bu arada, kazı çalışmalarının ardından yöre halkının ilgi gösterdiği Sütunlu Cadde, özellikle gelin ve damatların doğal stüdyo olarak değerlendirmek istediği başlıca mekanlar arasında yer alıyor.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kazılar depremin izlerini ortaya çıkardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER