Kelaynaklar doğayla buluştu

Kelaynaklar doğayla buluştu -Birecik ilçesinde koruma altındaki kelaynaklar, üreme dönemi için doğaya bırakıldı


ŞANLIURFA (A.A) - Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda koruma altında tutulan kelaynaklar, üreme dönemi için doğaya bırakıldı.
     Kelaynaklar, doğal olarak beslenebilmeleri ve üremeleri amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da kafeslerden çıkarılıp doğal ortama salındı.
     Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahri Tirkayi, Birecik Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneği üyelerinin katılımıyla doğaya bırakılan 152 kelaynak, birkaç ay doğal ortamda kaldıktan sonra yeniden kafeslere alınacak.
     Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bereketin sembolü olarak nitelendirilen kelaynakların her yıl üreme dönemi için doğaya bırakıldığını anımsattı.
     Birecikteki istasyonda 1970li yıllardan bu yana her türlü bakımı yapılan kelaynakların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Yüksel, şunları kaydetti:
     Kelaynakların çoğaltıp tekrar doğaya alışmalarını sağlamak amacıyla kurulan istasyonda, 1991 yılına kadar göç yolu kullanılıyordu. O tarihten sonra göçe gidenlerin dönmemesi üzerine 1998 yılından itibaren kelaynakları kontrollü olarak doğaya bırakmaya başladık. Sonrasında birkaç yıl tamamen kafeslerde tuttuk. Şu anda kelaynakların üremesiyle ilgili bir sorun yok. Sayıları artıyor. Bu yıl üreme dönemi için doğaya 152 kelaynak kuşunu bıraktık. Bunlar, istasyon çevresindeki kayalıklarında yuva yapıp kuluçkaya yatacak.
    
     Muhabir: Halil Fidan - Yasin Dikme / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kelaynaklar doğayla buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER