Kendinizi uzayda hissetmek istiyorsanız bu eve

Kendinizi uzayda hissetmek istiyorsanız bu eve gelin... -Eskişehirde, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özellikleri bulunan Türkiyenin en büyük uzay evi konumundaki Sabancı Uzay Evinde


ESKİŞEHİR (A.A) - Sinan Balcıkoca - Eskişehirde, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özellikleri bulunan Türkiyenin en büyük uzay evi konumundaki Sabancı Uzay Evinde adeta uzaya yolculuk yapılabiliyor.
     Büyükşehir Belediyesi ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle yapımına 2 yıl önce başlanılan ve nisan ayında hizmete giren Sabancı Uzay Evinde ziyaretçiler, gök yüzündeki cisimleri 3 boyutlu olarak seyrediyor, kendilerini adeta uzayda hissediyor.
     Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi Yöneticisi Didem Aydınmakina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sabancı Uzay Evinin Türkiyedeki en büyük ve en son teknolojiye sahip uzay evi olduğunu bildirdi.
     Sabancı Uzay Evinin 14 metre iç çapı, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özelliklerinin bulunduğunu belirten Aydınmakina, uzayla ilgili film gösterimlerinin de olduğunu kaydetti.
     Uzay evinde özel bir programla Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (A haberleri'>NASA) ve Avrupa Uzay Ajansına (ESA) alınan gerçek zamanlı uzay görüntüleri eşliğinde eğitmenler tarafından interaktif olarak sunumlar gerçekleştiğini ifade eden Aydınmakina, şöyle konuştu:
     Sabancı Uzay Evine yurt içi ve dışından birçok ziyaretçi geliyor. Bu ziyaretler bizi gururlandırıyor. Uzay Evi ziyaretçilerimizin hayret ifadeleri ve çığlıkları, kendilerini uzayda hissettiğini gösteriyor. Ayrıca, evrenin büyüklüğü konusunda meğer biz evrende bir hiçmişiz, kum tanesi kadarmışız gibi deyişlerine tanıklık ediyoruz. Sabancı Uzay Evinde insanları sürükleyen görüntüler 3 boyutlu bir etki yaratıyor. Ziyaretçiler, buradan çıktıklarında kendilerine evren ne kadar büyükmüş ve ben bundan sonra ne yapabilirim- sorusunu sorabiliyorlarsa çorbada bir parça tuzumuz olduğunu ifade edebileceğiz.
     Sabancı Uzay Evinin hizmete açıldığı nisan ayından bu yana yaklaşık 35 bin kişi ziyaretçisinin olduğunu anlatan Aydınmakina, Burada, dünya, ay, gezegenlerin ve uzaydaki gök cisimlerinin görüntüleri aracılığıyla uzayın nasıl bir ortam olduğu, evrenin anlaşılması ve bilimsel düşünce sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor dedi.
    
     -Ziyaretçi kapasitesi yönünden Türkiyede ilk sırada
    
     Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Nur Jale Süllü de, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşenin Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü zamanındaki uzay kampı projesini belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Atatürk, 1936 yılında Eskişehirde yaptığı konuşmasında geçen, Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir sözleri Uzay Evinin açılmasında motive edici etken olmuştur.
     Sabancı Uzay Evinin uzay ve gök bilimleri konusunda ayrıntılı bilgi sunduğunu anımsatan Süllü, Burası, şu anda Türkiyenin en ileri teknolojisine sahip uzay evi. Ülkemizin başka kentlerinde de var ama Sabancı Uzay Evi, ziyaretçi kapasitesi bakımından ilk sırada yer alıyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kendinizi uzayda hissetmek istiyorsanız bu eve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER