Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüm -Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Kentsel dönüşüm ülkenin en acil sorunlarından biridir


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentsel dönüşümün ülkenin en acil sorunlarından birisi olduğunu bildirdi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Güzelbey, Gaziantepi Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından yapılan istişare toplantısında konuştu.
     Konuşmasında, Gaziantepin kentsel dönüşüm açısından ele alındığı zaman şansız bir şehir olduğuna değinen Güzelbey, kent merkezinin planlı, ancak etrafının çarpık yapılardan oluşan bir tablo görüntüsü verdiğini kaydetti.
     Güzelbey, kentsel dönüşümde sadece çarpık yapıların dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı. 2004 yılı ve öncesindeki Gaziantepi fotoğraf ve sunumlarla anlatan Güzelbey, hayvan ahırlarının kent içinde olduğu bir Gaziantepin, havalimanından kente gelen misafirlerin yollarının üzerinde çarpık yapılaşmanın olduğuna dikkati çekti.
     Hanların, hamamların ve kervansarayların kaderine terk edildiğini, çöp istasyonu veya otopark olarak kullanıldığını aktaran Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İnsanlar tarihi evlerini ya otopark yapmış ya da terk edip gitmişlerdi. Gaziantepin merkezi kalenin olduğu yer. Ancak kalenin etrafı dökülmüş ve kullanılamaz hale gelmiş. Biz 2004 yılında dönemin belediye başkanları ile oturup konuştuk. Gaziantepin geçmişine de geleceğine de sahip çıkmalıyız dedik. Bunun için Tarihi mekanlarımızı koruyalım ve yaşatalım adını verdiğimiz bir kampanya yaptık. Bu kampanya bugün itibariyle inanılmaz bir ses getirdi. Ulusalda da büyük bir ilgi gördü ve Gaziantepte de inanılmaz bir ilgi oluştu.
    
     -Kesinlikle yüksek binalara izin vermeyeceğiz
    
     Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi mekanların restorasyonuna önem verdiklerini dile getiren Güzelbey, Dere Kenarı Caddesi, Şehitler Caddesi ile Şıh Cami ve hamamında restorasyonların devam ettiğini kaydetti.
     Tarihi Bey Mahallesinin kendileri için önemli bir tarihi mekan olduğunu ve bu mahallenin Kurtuluş Savaşına tanıklık ettiğini anımsatan Güzelbey, tarihi dokunun tüm özelliklerinin bu mahallede görüldüğünü bildirdi.
     Bey Mahallesinin etrafındaki çarpık yapıları yıkacaklarını ve yerine yüksek binalar yerine iki katlı taş evlerin yapılmasına izin vereceklerini açıklayan Güzelbey, şu ifadeleri kullandı:
     Kesinlikle yüksek binalara izin vermeyeceğiz. Aynı şeyi Şahinbey Belediyesi de Yazıcık Mahallesinde yapıyor. Burada şu ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşümün gerçeği Gaziantepte yapılıyor. Kentsel dönüşüm ülkenin en acil sorunlarından biridir.
     Vali Erdal Ata ise kentsel dönüşümün en güzel örneğinin Gaziantepte yapıldığını belirterek, buna en çok katkıyı belediyelerin verdiğini kaydetti.
     Önceki belediyelerin konut alanları yaparken gece kondulara izin vermelerinin şimdi sıkıntıyı oluşturduğunu dile getiren Ata, şimdi başlatılan kentsel dönüşüm projesinin Türkiyenin en önemli ve en güzel projelerinden birisi olduğuna dikkati çekti.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Kentsel dönüşüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER