Kimsesiz, engelli ve Roman çocuklara konservatuvar

Kimsesiz, engelli ve Roman çocuklara konservatuvar gibi Müzik Akademisi -Bursanın Yıldırım ilçesinde valililik, kaymakamlık ve belediyenin işbirliği ile yürüten projede 9-15 yaş arası engelli, Roman, kimsesiz 200 çocuğa 18 ay süreyle


BURSA (A.A) - Cem Şan - Bursa Valiliği, Yıldırım Kaymakamlığı, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Müzisyenlerle Dayanışma Derneğinin işbirliği ile kurulan Müzik Akademisinde derslere derslerine başladı.
     Proje kapsamında 9-15 yaş arası engelli, Roman, kimsesiz 200 çocuğa 18 ay boyunca gitar, bağlama, piyano, keman, kanun, klarnet, ritim ve perküsyon eğitimleri verilecek.
     Müzik Akademisine devam eden yüzde 10unun, müzik eğitimlerini, devlet konservatuvarlarında sürdürebilmelerine imkanı sağlanacak.
     Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Müzisyenlerle Dayanışma Derneği Başkanı Veysel Zurna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, valilik, kaymakamlık ve belediyenin ortaklığında yürüttükleri proje kapsamında, 9-15 yaş arası engelli, roman, kimsesiz 200 çocuğa 18 ay boyunca gitar, bağlama, piyano, keman, kanun, klarnet, ritim ve perküsyon eğitimlerinin verilmeye başlandığını bildirdi. Eğitimlerin 9 aylık iki dönem halinde yapılacağını ifade eden Zurna, Anadolu İlköğretim Okulunda çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlattı.
     Veysel Zurna, her öğrenciye bin 80 saat eğitim verileceğini, proje süresince eğitim alan çocukların Müzik Akademisi grubu adı altında çeşitli gösteri ve konser gibi etkinliklere katılacağını, katılımcıların yüzde 10una devlet konservatuvarlarında müzik eğitimlerini sürdürebilmeleri imkanı sağlanacağını vurguladı.
    
     -100 çocuktan 30unu kurtarsak en büyük mutluluk-
    
     Derneği açtıktan sonra yoksullara yardım etmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Zurna, bir gün kendisine üç kadının geldiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
     Derneğe gelen bayanların çocukları klarnet dersi almak istiyorlarmış. Bana, Bizim bütçemiz yok. Bu çocuklarımıza nasıl bir eğitim vermeliyiz- Onları kötü yollardan alıp güzel yollara sevk edebiliriz- dediler. Evimde klarnetlerim vardı. Yeni almıştım. Bu klarnetleri o çocuklara hediye ettim. Sonra tanıdık hocalardan da bu çocuklara bir şey talep etmeden klarneti öğretmelerini istedim. Eve geldiğimde düşündüm, Ben üç kişiyi kurtardım ama yüzlerce kişi var. Ne yapabiliriz... Böyle düşünürken bu projeyi yaptık. Bursa Valisi, Yıldırım Kaymakamı ve Yıldırım Belediye Başkanına gittik rica ettik. Onlar da projeye çok sıcak baktılar. Çocuklar sokakta kalmasınlar, kötü yollara düşmesinler. 100 çocuktan 30unu kurtarsak benim için en büyük mutluluk.
    
     -Hedefimiz, 18 ay boyunca bin çocuğa eğitim vermek-
    
     Akademide genel koordinatör olarak görev yapan Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Müzisyenlerle Dayanışma Derneğinin ikinci başkanı Talip Döbeş, projenin amacının değişik gruplardan çocukları bir araya getirerek en iyilerini bulmaya çalışmak olduğunu dile getirdi.
     Yaklaşık 9 ay sürecek olan maratonda ilköğretim ve lise bazındaki çocuklara güzel bir eğitim vermeyi amaçladıklarını ifade eden Talip Döbeş, şunları kaydetti:
     Bize yaklaşık 400 çocuk başvuru yaptı. Bunların 55-60 kişisi engelli ve otistik grubu. Protokol sözleşmesinde iki dönem halinde 100er öğrenci almayı belirlemiştik. Ama fazla talep olunca öğretmenlerimizin de biraz daha gayretleriyle ilk dönemde 200 öğrenciye eğitim veriyoruz. Hedefimiz, 18 ay boyunca bin çocuğa eğitim vermek ve yüzde 10unu yani 100 kişiyi de konservatuvarlı yapmak istiyoruz. Müzik akademisi açıldığında, Yıldırım Kaymakamlığı enstrümanlarımızı sağladı. Bursa Valiliği, araç gereç, teşrifat ve bilgisayarları karşıladı. Yıldırım Belediyesi de öğrencilerin servisini ve diğer gerekli ekipmanları sağlıyor. Bu proje, günü birlik değil uzun vadeli bir proje. İnşallah yıllara yayılacak.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kimsesiz, engelli ve Roman çocuklara konservatuvar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER