Kiraz ihracatında yüzde 190lık artış

Kiraz ihracatında yüzde 190lık artış -Çetin kış şartlarına rağmen kiraz üretimi yüz güldürdü. 1 Mayısta başlayan sezonun ilk 47 gününde kiraz ihracatı yüzde 190lık artışla 42 milyon 271 bin dolara ulaştı -AYMSİB Başkanı Satıcı:


ANTALYA (A.A) - Yusuf Karadağ - Mayıs ayında başlayan kiraz ihracatı Türkiye genelinde geçen yıl sezonun ilk 47 gününde 14 milyon 543 bin dolarken bu yılın aynı döneminde yüzde 190lık artışla 42 milyon 271 bin dolara ulaştı.
     Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede yaş meyve sektörünün önemli kalemlerinden birisinin kiraz olduğunu belirtti.
     Sezon başında soğuk hava şartları nedeniyle yaş meyve sebzedeki kalite düşüklüğünün ihracatçıyı olumsuz etkilediğini dile getiren Satıcı, Yaş meyve sebzede mevsim koşulları çok önemlidir. Özellikle üründeki kalite, rekolte ve buna bağlı olarak oluşabilecek rekabetçi fiyat, ihracatçının dış pazarlardaki satışını kolaylaştırır veya zorlaştırır diye konuştu.
     Bu yıl kış mevsiminin çok çetin geçtiğini, bu nedenle domates başta olmak üzere narenciye ürünlerinin az üretilebildiğini, bunun ihracatı da azalttığını dile getiren Satıcı, Çetin kış şartlarından dolayı kiraz rekoltesinde de düşüş bekliyorduk. Ancak kiraz açısından verimli bir sezon geçiriyoruz dedi.
    
     -Akdeniz Bölgesi illeri ihracatın yüzde 30unu gerçekleştiriyor-
    
     Sezon başında yaş meyve sebzedeki olumsuz havanın kirazı da olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini anlatan Satıcı, şunları söyledi:
     Fakat kirazda pozitif bir hava yakaladık. Eksiye doğru giden yaş meyve sebze ihracatı, kiraz ihracatı ile yükselişe geçti. 1 Mayısta başlayan kiraz ihracatının ilk 47 gününde Türkiye genelinde 15 bin 556 ton kiraz ihraç edildi, bundan da 42 milyon 271 bin 518 dolar gelir elde edildi. Geçen yıl aynı dönemde 5 bin 187 ton kiraz ihraç edilirken, elde edilen gelir 14 milyon 543 bin 283 dolar olarak gerçekleşmişti. Böylece geçen yıla göre bu yıl kiraz ihracatında yüzde 190lık artış yakaladık. Bu da bizleri sevindiriyor.
     Satıcı, Antalya, Isparta ve Burdurun Türkiyenin kiraz ihracatının yüzde 30unu gerçekleştirdiğini bildirerek, söz konusu illerden geçen yıl sezonun ilk 47 gününde yapılan bin 782 ton kiraz ihracatı karşılığında 4 milyon 727 bin 989 dolar gelir elde edildiğini, bu yılın aynı döneminde ise 4 bin 518 ton ihracatı karşılığı 12 milyon 759 bin 603 dolar döviz girdisi sağlanarak yüzde 170 oranında artış gerçekleştirildiğini kaydetti.
    
     -En fazla kiraz ihracatı Almanyaya-
    
     Mustafa Satıcı, yaş meyve sebzede en fazla ihracatı genellikle Rusya Federasyonuna yaptıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:
     Bu yıl ise sezon başından itibaren gerçekleştirilen kiraz ihracatında ilk sırayı 17 milyon 998 bin 217 dolar ile Almanya aldı. Rusya Federasyonu 11 milyon 322 bin 934 dolar ile ikinci sırada yer aldı. Sezon başından beri 33 ülkeye ihracat yaptık. Sezonun temmuz ayı sonunda bitmesini bekliyoruz. Bu tempoda devam edersek ve mevsim şartlarında olumsuzluk yaşanmazsa kiraz ihracatında sezonu 150 milyon dolarla kapatmayı hedefliyoruz.
     Türkiyenin yaş meyve sebze ihracatının yılda ortalama 2.5 milyar dolar civarında olduğunu, bunu 2023 yılında 10 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Satıcı, Türkiyenin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar rakamına yaş meyve sebze ihracatçıları olarak 10 milyar dolarlık katkı sağlamak istediklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
<< Önceki Haber Kiraz ihracatında yüzde 190lık artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER