Kiraz ve Bursa siyah incirinin Japonyaya

Kiraz ve Bursa siyah incirinin Japonyaya ihracatı -UYMSİB Başkanı Çalı: Japonyaya greyfurt ihraç iznini 2010 ağustos ayında aldık ve 2 senedir Türkiyeden Japonyaya greyfurt ihracatı yapılıyor. Umarım Japonyaya kiraz ve Bursa


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Japonyaya greyfurt ihraç izninin 2010 ağustos ayında aldığını ve 2 yıldır bu ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, Umarım Japonyaya kiraz ve Bursa siyah incirini de ihraç ederiz dedi.
     Salih Çalı, Türkiyede kiraz için bazı temaslarda bulunacak olan Japonya Fumigasyon Derneği Teknik Danışmanı Fusao Kawakami ile Japonya Taze Ürünler İthalat ve Güvenlik Derneği Yönetim Müdürü Nobuhihe Hosokawayı kabul etti.
     Çalı, burada yaptığı konuşmada, Japonyaya kiraz ihraç etmek için 2003 yılından beri çalışma yürütüldüğünü belirterek, Türk kirazının Japonya pazarında yer alması gerektiğini söyledi.
     Kirazla ilgili yanlış bir düşüncenin olduğunu ifade eden Çalı, Elma iç kurdu ve Akdeniz meyve sineği denilen zararlılar, Türkiyede kirazın konukçusu değil ve risk olduğundan bahsediliyor, ancak böyle bir durum çok çok zor. Buna rağmen, Japon Tarım Bakanlığının isteği doğrultusunda üç araştırma enstitüsünde 8-10 senedir çalışmalar yapılıyor ve daha fazla zaman kaybı olmadan Japonyaya kiraz ihraç izni alınması gerekiyor ki Japon halkı da Türk kirazından mahrum kalmasın diye konuştu.
     Çalı, limonla ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğine dikkati çekerek, Japonyaya greyfurt ihraç iznini 2010 ağustos ayında aldık. Bu sevindirici ve 2 senedir Türkiyeden Japonyaya greyfurt ihracatı yapılıyor. Benzer şekilde limonda da Akdeniz meyve sineği yönünden çalışmalar yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Limonun da daha fazla beklemeden Japonyaya ihraç izninin verilmesi gerekiyor dedi.
     Türkiyenin tarım ihracatı hakkında da bilgi veren Çalı, Türkiyede iklim çeşitliliği sebebiyle tropik meyveler hariç her çeşit meyvenin yetiştiğini belirtti. Türk tarım sektörünün toplam nüfusun yaklaşık yüzde 30unu istihdam ettiğini kaydeden Çalı, Türkiye, taze meyve-sebze üretiminde dünya dördüncüsüdür. Kiraz üretiminde ve birçok meyve sebzede ise en büyük üreticilerin başında gelmektedir ifadelerini kullandı.
     Çalı, UYMSİBin en çok ihracat yaptığı ürünlerini Japon konuklar ile paylaşan Salih Çalı, Kiraz, siyah incir, zeytin, nar, şeftali, ayva, üzüm, armut, biber, pırasa, kabak ve bunun gibi birçok kalemden oluşan ihracat ürünlerimizde ilk sırada kiraz yer alıyor. İkinci sırada ise Bursa siyah inciri yer alıyor. Umarım Japonyaya kiraz ve Bursa siyah incirini de ihraç ederiz görüşünü kaydetti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kiraz ve Bursa siyah incirinin Japonyaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER