Kirazlıda Altın Madeni toplantısı

Kirazlıda Altın Madeni toplantısı -Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan: -Altın aramaya kim karşı çıkmıyorsa, bunu kim yapıyorsa Allah nezdinde kul hakkı yemiş muamelesi göreceğine adım gibi eminim -Kazdağları tanrının biz


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çan İlçesine bağlı Kirazlı köyündeki altın ve gümüş madeni kapasite artışı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, Altın aramaya kim karşı çıkmıyorsa, bunu kim yapıyorsa Allah nezdinde kul hakkı yemiş muamelesi göreceğine adım gibi eminim dedi.
     Doğu Biga Maden A.Ş, Çana bağlı Kirazlı köyünde yaptığı sondaj çalışmaları neticesinde tespit ettiği rezerv nedeniyle altın ve gümüş madeni kapasite artışına gitme kararı aldı. Talep nedeniyle Kirazlı Köyü Muhtarlık binasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver başkanlığında Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi.
     Toplantıya katılım fazla olunca salonda yer sıkıntısı yaşandı. Güvenliği sağlayan özel güvenlik şirketi elemanları, aralarında azaların da bulunduğu çok sayıda köylüyü içeriye almadı.
     Köylülerin duruma tepki göstermesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.
     Toplantıda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, toplantıya Çanakkale halkı adına katıldığını söyledi. Kirazlının, Çanakkaledeki su havzasının uzun mesafeli koruma planı içerisinde yer aldığını ifade eden Gökhan, Çanakkale İl Çevre Mahalli Kurulu tarafından hazırlanan içme ve kullanma suyu rezerv arının uzun mesafeli koruma alanı içerisinde Çiftlik, Serçeler, Ortaca, Halilağa ve Kirazlı Köyleri bulunmaktadır. Çanakkalenin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajının mutlak koruma alanı olarak belirlenen yerlerde herhangi bir madencilik faaliyetinin yapılması söz konusu değildir. Ortada böyle bir karar nedeniyle Kirazlı köyünde madencilik faaliyetinin yapılmasına karşı olduğumuzu ifade etmek istiyorum dedi.
     Kazdağlarının ne bahane olursa olsun bir Allah yapısı olduğunu ve hiç kimse tarafından yapılması mümkün olmayan bir doğal güzellik olduğunu hatırlatan Başkan Gökhan, Florasıyla, faunasıyla, su yataklarıyla, oksijeniyle Dünya mirası haline gelmiş bir dağın üç kuruşluk, insanlığa hiçbir yararı olmayan bir maden uğruna bu Allah yapısı dağın delik deşik edilmesi doğru değil değildir. Bir kerelik elde edebileceğimiz altına karşılık harap edilmesinin, bir insan olarak, bir kul olarak uygun olmadığı inancını taşıyorum. Ayrıca altın aramaya kim karşı çıkmıyorsa, bunu kim yapıyorsa Allah nezdinde kul hakkı yemiş muamelesi göreceğine adım gibi eminim. Çünkü Kazdağları tanrının bize bir hediyesidir. Tanrının hediyesine üç kuruşluk altın için çevresel etki noktasında insanlığa zarar verecek şekilde altının çıkarılmaya çalışılması da insanlık açısından uygun değildir diye konuştu.
     Gökhanın ardından söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve köylülerde altın arama faaliyetleri hakkındaki tepkilerini dile getirdi.
     Toplantıya, Encon Çevre Danışmanlık Şirketi yöneticisi Tolga Balta ile çevre köylerde yaşayan vatandaşlar ve çevreciler katıldı.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Kirazlıda Altın Madeni toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER