Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı -Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: 9 yıldır kene ile sürdürülen mücadele sonucunda yüzde 30 başarı elde edildi


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, 9 yıldır kene ile sürdürülen mücadele sonucunda yüzde 30 başarı elde edildiğini söyledi.
     Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, insanlara keneden bulaştığını ve ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu belirterek, İlimiz, Kelkit Havzasında bulunması sebebiyle ülkemizde en sık vaka görülen 20 il içinde yer almaktadır dedi.
     Gümüşhanede ilk KKKA vakasının 2003 yılında tespit edildiğini, geçen 9 yıl içinde kene ile mücadelenin artarak devam ettiğini vurgulayan Pehlivan, Bu yıl bin 123 kene ısırığı vakası tespit edildi. 79 kişi ilimizde ya da komşu illerimizde yatarak tedavi gördü. Bu kişilerin kan örnekleri Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderilmiş ve 51 vatandaşımıza kesin tanı konulmuştur. Vakalardan, biri maalesef vefat etti diye konuştu.
     Pehlivan, kayıp yaşamamak için Halk Sağlığı Müdürlüğünün sağlık personeli vasıtası ile yıllardır süregelen eğitimleri devam ettirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
     Sağlık Bakanlığının yürüttüğü proje kapsamında Gümüşhane, birinci öncelikli bölgeler arasında. Bu nedenle 3 bin 857 vatandaşlarımıza, Kene Eğitim ve Koruma Seti eğitimler sırasında dağıtıldı. Bu hastalıkla mücadelede en önemli yol korunmadır. Çünkü hastalığa özel bir ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Halkımız hastalık ve kişisel korunma yolları hakkında il genelinde sağlık personelinden oluşan yaklaşık 60 ekip tarafından yüz yüze bilgilendirilmiştir. Birinci öncelikli bölgelerimizde sağlık ekiplerimiz 9 bin 329 haneyi ziyaret edip, 33 bin 326 vatandaşlarımızı bilgilendirmiştir.
     KKKA hastalığıyla mücadele kapsamında 125 okulda, 11 bin 452 öğrenciye, 746 öğretmene ve ayrıca 393 din görevlisine eğitim verildiğine dikkati çeken Pehlivan, şöyle devam etti:
     Üçüncü öncelikli bölgemiz olan Kürtünde 3 bin 778 kişiye eğitim verilmiştir. İkinci öncelikli bölgelerimizde de hane ziyaretleri yapılarak, 10 bin 230 hanede 46 bin 309 kişiye eğitim verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ilimizde KKKA hastalığı için öncelikli bölgelerde nisan ayında başlayan 21 gün ara ile 3 kez hayvanlara yönelik ilaçlama yapıldı. 2012 yılında yoğun eğitimler, hayvan ilaçlamaları sonrasında geçen yıllara göre vakalarda yüzde 30 azalma olmuştur.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER