Kırşehirde bir ilçe ve beldenin tamamı

Kırşehirde bir ilçe ve beldenin tamamı vakfa kayıtlı çıktı -Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına Kırşehir Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarında yapılan araştırmada, Boztepe ilçesi, Karacaören beldesi ve 15 köy arazisini Şeyh Süleyman Türkma


KIRŞEHİR (A.A) - Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına Kırşehir Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarında yapılan araştırmada, Boztepe ilçesi, Karacaören beldesi ve 15 köy arazisi Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesine kayıtlı çıktı.
     Kredi ve Yurtlar Kurumu Kırşehir Kervansaray Yurt Müdürü Faruk Şahin, Süleyman Türkmaninin mezarının bulunduğu kent merkezdeki İmaret Camisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğünde çalıştığı sırada Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Niğde illerindeki tapu taramalarını yaparak vakıf yerlerini incelediğini söyledi.
     Yaptığı araştırmayı Vakıf Şehri Kırşehir adı ile kitaplaştırdığını belirten Şahin, bu kitabın baskısının da Kırşehir Belediyesi tarafından yaptırıldığını ifade etti.
     Araştırmasında, Kırşehirde Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde bir çok vakfın bulunduğu bilgisine ulaştığını anlatan Şahin, Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesinin de bunlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.
     Şahin, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri ve Niğde illerindeki tapu taramalarını yaparak vakıf yerlerini araştırdım. Osmanlı ve Selçuklu döneminde yaşamış olan, vakıf kurmuş insanların eski defterlerindeki yerlerini aradık. Kırşehirdeki araştırmalarımızda Tapu Sicil Müdürlüğü arşivinde 30 tane defter bulduk. Bu defterleri depodan indirerek tek tek baktık. Bir çok ileri gelen insanların vakıf kurduğunu gördük. Bunlardan bir tanesinin de Şeyh Süleyman Türkmani Vakfiyesi olduğunu gördük. İzlerine rastladık. Bunlar hala, tapu kayıtlarında mevcuttur.
     Süyelman Türkmani Vakfiyesi ile ilgili kayıtların Vakıflar Genel Müdürlüğündeki 595 nolu defterde de bulunduğunu aktaran Şahin, şöyle konuştu:
     Şeyh Süleyman Türkmani Hazretlerinin elimizdeki en büyük kaynağı vakfiyesidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden biz bunu temin ettik. Vakfiyesini 1234 yılında hazırlamıştır. Dönemin padişahı tarafından tasdik edidiği ve yürürlüğe girdiği görülmektedir. Bu, cumhuriyet döneminde korunmuştur. Bu vakfiyelerin varlığı hala sürmektedir. Kırşehirde hala bu vakfın devamı olan arsalar vardır. Tapu kayıtlarında, kent merkezindeki İmaret Tepesinde Şeyh Süleyman Türkmaninin türbesinin etrafındaki araziler var. Tapu kayıtlarına göre Boztepe ilçesinin tamamı Şeyh Süleyman Türkmani Vakfına ait. Yine bu ilçeye bağlı Karacaören belgesinin arazilerinin tamamı vakfa ait. Kırşehir merkezde Ahi Evran, Aşık Paşa ve Kayabaşı mahallelerinde 16 parsel. Merkezde iki çiftlik bir hamam, yine Kırşehirde 15 köy, Nevşehirin Hacıbektaş ilçesine bağlı 1 köy bu vakfa aittir.
    
     -Şeyh Süleyman Türkmani kimdir- -
    
     Faruk Şahin, Şeyh Süleyman Türkmaninin, Anadolunun Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük emeği olan alperenlerden bir tanesi olduğunu söyledi.
     Şahin, Süleyman Türkmaninin hayatı ile ilgili şu bilgileri verdi:
     Miladi 1214 yılında doğuyor. Dedesi o dönem Horasanda Türkmen beylerinden birisi olan Süleyman Türkmani, Anadoluya gelerek Mevlanadan dersler alıyor. Hem pozitif ilimler hem tasavvuf ilmiyle uğraşıyor. Mevlananın Konyadan gitmesi yönündeki telkini ile, Mevlananın oğlu Sultan Veledin icazetini aldıktan sonra 1239 yılında Kırşehire geliyor. Kırşehir ve çevresinde mevlevi degahı açın Türkmani, sosyal barışın sağlanması, fakirlere ve yolculara yardım edilmesi amacıyla vakıf kuruyor. Yönetiminde kadıların, yöneticilerin de yer aldığı vakfa bağışlanan arazilerin işlenmesi ile hayır hizmetleri yapılıyor.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Kırşehirde bir ilçe ve beldenin tamamı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER