Kızıl şahin sayısı artıyor

Kızıl şahin sayısı artıyor -Koruma çalışmaları ve doğaya karşı duyarlılığın artmasıyla Tuz Gölü Havzasındaki kızıl şahin popülasyonu da artmaya başladı -Yaralanan iki kızıl şahin Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından tedavi


AKSARAY (A.A) - Öner Taş - Koruma önlemleri ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde Tuz Gölü havzasında son yıllarda kızıl şahinlerin sayısı hızla artarken, köylüler tarafından yaralı bulunan 2 şahinin de tedavisine başlandı.
     Aksaray Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Necati Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızıl şahinlerin Tuz Gölü havzasında çok sık rastlanan yırtıcı hayvan türlerinden olduğunu söyledi.
     Son yıllarda bölgede kızıl şahin sayısının arttığını gözlemlediklerini vurgulayan Gökçe, Kaçak avcılıkla mücadele ve son yıllarda yaşanan iklim koşulları nedeniyle kızıl şahinlerin sayısı 2-3 kat arttı dedi.
     Kızıl şahinlerin sayısındaki artışa paralel olarak yaralanma olaylarının da arttığını kaydeden Gökçe, şunları ifade etti:
     Kızıl şahinleri özellikle tarım arazilerinde, drenaj kanalları üzerinde, hafif yüksekçe tepelik ve taşlık yerlerde sıkça görmek mümkün. Şahin sayısındaki artış bizim için önemli bir gösterge. Yırtıcıların çoğalmış olması aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin veya hayvan sayısının arttığını gösteriyor diyebiliriz. Şahin sayısındaki artışa paralel olarak son yıllarda bize gelen yaralı hayvan sayısı da arttı. Vatandaşlar tarafından daha çok elektrik tellerine çarpmış, ayaklarından ve kanatlarından yaralanmış şahinler getiriliyor.
    
     -Tedavi edilip doğaya salınıyor-
    
     Yöre halkının kızıl şahin konusunda duyarlı olduğunu ifade eden Gökçe, yaralı kızıl şahini gören vatandaşların ya kendilerinin hayvanı getirdiğini ya da telefon açarak kendilerine haber verdiklerini söyledi.
     Yaralı kızıl şahinlerin korumaya alınarak tedavi edildiğini belirten Gökçe, şöyle devam etti:
     Şubemize gelen bir ihbar üzerine Eskil ilçesine bağlı Başaran Yaylasında yaralı bir kızıl şahin bulduk. Veteriner hekimlerimiz acil müdahalede bulunuyor. Burada iyileşme imkanı olanlara kısa bir süre bakıp, daha sonra doğaya bırakıyoruz. Durumu kötü olanlara ise Aksarayda detaylı bir hayvan hastanesi veya bir klinik olmadığı için acil müdahaleyi yaptıktan sonra genellikle Konyaya gönderiyoruz. Orada mümkün olduğunca tedavileri yapılıyor, iyileşince doğaya bırakılıyor. Konyada tedavi imkanı var. Devamlı iyileşme durumu olmayanlara ise orada bakılıyor ya da hayvanat bahçesine bırakılıyor.
     En son buldukları iki kızıl şahinin ayak ve kanatlarından yaralı olduğunu dile getiren Gökçe, bu kuşları daha iyi bakım yapılabilmesi için Konyaya göndereceklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kızıl şahin sayısı artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER