Kızılırmak Deltasında kuşlara TR rumuzlu halka

Kızılırmak Deltasında kuşlara TR rumuzlu halka takılıyor -OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Kızılırmak Deltasında 11 yıldır sürdürülen "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında 175 türden 76 bin kuşa halka takıldı (Fot


SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik (Kuş bilimi) Araştırmalar Merkezince "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında 11 yıl önce Kızılırmak Deltasında başlayan kuş halkalama çalışmaları devam ediyor.
     OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezinde kuş halkalama çalışmalarını sürdüren Arif Cemal Özsemirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında deltadaki 23üncü dönem ilkbahar kuş halkalama çalışmalarının ornitolog ve öğrencilerin katkılarıyla başladığını söyledi.
     Özsemirci, Kızılırmak Deltasında 11 yıl önce başlatılan ve bugüne kadar düzenli olarak devam eden kuş halkalama ve yön bulma çalışmalarının her yıl sonbahar ve ilkbaharda yapıldığını söyledi.
     Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda uzun soluklu çalışmalar yaptıklarını anlatan Özsemirci, "Deltada bugüne kadar 175 türden 76 bin kuşa halka takıldı. Bu çok büyük bir başarıdır. Bu çalışma Türkiyede sürdürülen en önemli çalışmalardan bir tanesidir" dedi.
    
     -"Deltanın olumsuz yönde etkilenmesi kuş neslini zora sokar"-
    
     Halkalama çalışmaları ile kuşların yaşam döngüleri, göç dinamikleri, konaklama süreleri, göç stratejileri gibi bilgilere ulaşmayı amaçladıklarını anlatan Özsemirci, yürütülen çalışmalarla hangi türlerin yok olduğunu ortaya çıkardıklarını vurguladı.
     Kuşlara TR rumuzlu halka takarak Türkiyenin adını bu alanda dünyaya duyurduklarını dile getiren Özsemirci şöyle konuştu:
     "Kızılırmak Deltası kuşlar için konaklama ve yaşam alanı. Sürdürdüğümüz çalışmaların 10uncu yılı bitti. Bu süre içinde deltadaki kuş varlığını ve türlerini belirledik. Deltanın yaşanabilirliği, ekolojik dengedeki önemi bu sayılarla ortaya çıktı. Bundan sonra kuşların varlığı ile deltanın kirlenmesi, yok olması gibi etkenleri daha net görebileceğiz. Deltanın olumsuz yönde etkilenmesi kuş neslini zora sokacaktır. Bu da insan neslinin devamı için önemlidir. Sulak alanların yok olması, çevresel ve meteorolojik etkenler kuş varlığına yansıyor. Sadece kuşların varlığını değil, yaşam alanlarının korunabilirliği için bu çalışma önem taşıyor."
    
     -"Avcılar ve yöre halkı bilinçli hareket ediyor"-
    
     OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezince sürdürülen çalışmalarda önemli sonuçların ortaya konulduğunu kaydeden Özsemirci, kuş sayımları ile deltadaki nesli tehlike altında olan türlerin belirlendiğini belirtti.
     Deltada bazı su kuşlarının neslinin tükenme aşamasında olduğuna işaret eden Özsemirci, "Dikkuyruk, pasbaşpatka ördek, gök kuzgun, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen ve nesli tehlikede olan kuşlar arasında yer alıyor. Büyük deniz düdükçünü, kuzey incirkuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltasında görülebiliyor. Bu nedenle doğal üreme ve yaşama alanı olan deltanın korunabilmesi çok önemlidir. Avcıların ve yöre halkının bu konuda son yıllarda daha bilinçli olması sevindiriyor" diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Kızılırmak Deltasında kuşlara TR rumuzlu halka Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER