KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün:

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün: -Kıbrıstaki petrol ve doğal gazın varlığı bugün hem İsraili hem AByi oraya çekti


İZMİR (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıstaki petrol ve doğal gazın varlığı bugün hem İsraili hem AByi oraya çekti dedi.
     Özgürgün, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesinin düzenlediği Kıbrısta Yaşanan Gelişmeler konulu konferansta yaptığı konuşmada, Süveyş kanalının çıkış noktasında bulunan Kıbrısın Akdenizin gemi trafiğini kontrol eden bir uçak gemisi gibi olduğunu kaydetti.
     Çevresinde 500 milyar dolarlık doğal gaz ve petrol olduğu belirtilen Kıbrıs Adasının tarih boyunca hep önemli bir merkez olduğunu, adanın etrafında petrol ve doğal gaz kaynakları bulunduğunu ABD ve ABnin çok uzun zamandır bildiğini ifade eden Özgürgün, bölgede sondaj çalışmalarının başlatılması için Türkiye ile İsrail arasındaki krizin fırsat bilindiğini vurguladı. Özgürgün, şunları söyledi:
     Münhasır ekonomik bölgelerde çıkacak olan bütün petrol ve doğal gazın üzerinde hakkımız olduğunu gerek BMye gerekse ilgili ülkelere ve arama yapan şirketlere bildirdik. 7 parselde çakışıyoruz. Rumlar bu parsellerde Türkiyenin hakkının olmadığını iddia ediyor. Biz de hakkı olduğunu iddia ediyoruz. Kıbrıstaki petrol ve doğal gazın varlığı bugün hem İsraili hem AByi oraya çekti. Kıbrısta bir İsrail eksikti o da işin içine girdi. Kıbrıs şimdi gerçekten sahipsiz kalmış bir ada. Kıbrıs şöyle sahipsiz kalmış; Malta, Rodos, Girit gibi Akdenizdeki büyük adaların hepsi bir büyük ülkeye ait. Kıbrıs kime ait hiç bir zaman belli olmadı. Türkiyeye mi, Yunanistana mı, İngiltereye mi, Kıbrıslı Türklere mi, Kıbrıslı Rumlara mı ait olduğu hiç bir zaman belli olmadı.
     Kıbrıs Adasına Yunan nüfusunun adanın İngiliz hakimiyetinde kaldığı dönemde yerleştirildiğini anlatan Hüseyin Özgürgün, Geçmişimizi bilmezsek Kıbrısta daha çok Türk öldürülür. Bu nedenle yaşananları her fırsatta anlatıyoruz diye konuştu.
     Türkiye ve Türk askerinin Kıbrısa barış getirdiğini bildiren Özgürgün, Türkiyenin garantör ülke statüsünün devamının kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti. Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Adasının en çok Türkiyeye bağımlı olduğunu belirterek, Kıbrıs Türkiyeye çok bağımlı. Hayati önem taşıyan elektrik, su gibi ihtiyaçları Türkiye olmazsa karşılayamaz. Kıbrıs, Türkiye olmadan tek başına varlığını sürdüremez dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER