KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun:

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kalkınmasında, ilerlemesinde ve sağlam adımlarla kendine daha yüksek hedefler koymasında Anavatan Türkiye Cumhuriyetinin katkıları büyüktür (Fotoğraf


ÇORUM (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kalkınmasında, ilerlemesinde ve sağlam adımlarla kendine daha yüksek hedefler koymasında Anavatan Türkiye Cumhuriyetinin katkıları büyüktür dedi.
     Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) davetlisi olarak Çoruma gelen Atun, TSOnun eylül ayı olağan meclis toplantısına katıldı.
     Konuşmasına Bingöldeki terör saldırısında şehit olan polis memurlarına Allahtan rahmet dileyerek başlayan Atun, terör saldırılarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına lanetlediğini belirtti.
     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 300 bin nüfusa sahip, milli geliri kişi başına 15 bin doların üzerinde olan bir ülke olduğunu belirten Atun, KKTCnin 2007-2009 dönemlerinde gerek iç yapısal sorunlardan gerekse dünya ekonomisinde küresel finansal krizle başlayan ekonomik daralmalardan olumsuz etkilenen bir ülke olduğunu söyledi.
     2009 yılından itibaren hükümet değişikliği ile göreve geldiklerinde öncelikle kamu maliyesinde almış oldukları kararlar ve mali istikrar sonucunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ekonomisinin daha istikrarlı bir yapıya girdiğini ifade eden Atun, şunları kaydetti:
     2007-2008-2009 yıllarında gerçekleşen negatif büyümelerin, yani küçülmelerin ardından 2010 ve 2011 yıllarında pozitif büyümeler yaşadık. Sırasıyla yüzde 3.6, yüzde 4.5 gibi. 2010 ve 2011 yıllarında ekonomimizde bir büyüme oluşmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kalkınmasında, ilerlemesinde ve sağlam adımlarla kendine daha yüksek hedefler koymasında Anavatan Türkiye Cumhuriyetinin katkıları büyüktür. Hiçbir şekilde göz ardı edilmeyecek durumdadır. Bugün ülkemizdeki yatırım ve kamu yatırımlarında Türkiye Cumhuriyetinin çok büyük katkıları vardır. Dolayısıyla bu bize hizmet olarak sağlanmakla birlikte kamu yatırım harcamalarının katma gelir değerinden dolayı ekonomimiz üzerinde de son derece büyük bir olumlu tesiri vardır.
    
     -KKTC İçme Suyu Projesi-
    
     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin daha büyük projelerle ilgilenir hale geldiğini ifade eden Atun, şu an somut olarak yürüyen en önemli projenin Türkiyeden KKTCye Akdenize Döşenecek Askıdaki Boru Hattı ile Su İletimi Projesi olduğunu kaydetti.
     Bu projenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının uzun yıllara dayanan bir hayali ve özlemi olduğunu dile getiren Atun, şöyle devam etti:
     Bizim için tabii ki somut bir tarafı var. Anavatan Türkiyeden gelen o bereketli suyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin o kurak topraklarına hayat verebilmektir. Bu proje tarımımıza canlılık verecektir. Sulu tarım kadar kuru tarıma da katkı sağlayacaktır. İhracatımızın en önemli payı olan süt ürünlerinin rekabet edilebilirliğine de son derece önemli bir katkısı olacaktır. Bununla birlikte bize son derece büyük manası olan manevi tarafı da Anavatan Türkiye Cumhuriyetiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin somut bir bağla birbirine bağlanıyor hale gelmesidir. Bu da Kıbrıslı Türkler için son derece farklı bir anlam taşımaktadır.
    
     Muhabir: Ferhat Barulay / İsmail Çimen
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER