KLÜde hardaliye üretimine başlandı

KLÜde hardaliye üretimine başlandı -Kırklareliye özgü üzüm şırasının tanıtımı için çalışma yürüten üniversitede öğretim üyeleri ve öğrenciler hardaliye üretimine başladı -KLÜ Rektörü Prof. Dr. Aykaç: -Kırklareliye özgü


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Kırklareliye özgü hardaliyenin (üzüm şırası) tanıtımı için çalışma yürüten Kırklareli Üniversitesinde (KLÜ) öğretim üyeleri ve öğrenciler hardaliye üretimine başladı.
     KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, AA muhabirine Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencilerinin hardaliyenin tanıtımı için üretim yaptıklarını, Türkiyenin çeşitli bölgelerine gönderilen ürünlerin beğenildiğini söyledi.
     Hardaliyenin Kırklareliye özgü bir tat olduğunu ifade eden Aykaç, pazara sunulması için çalışmalara devam ettiklerini anlattı.
     Kırklareliye özgü içecek olan hardaliyenin önümüzdeki yıllarda Türkiyede aranan ve talep edilen ürün olması esas amacımızdır diyen Aykaç, hardaliyenin insan sağlığına faydalarını anlatabilmek için Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak proje hazırladıklarını, coğrafi işaretinin alınması için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptıklarını sözlerine ekledi.
    
     -Türkiyeye özel, standart bir içecek-
    
     Gıda Teknolojisi Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar ise 3 yıldır tanıtım amacıyla öğrencileriyle hardaliye üretimi yaptıklarını söyledi.
     Türkiyeye özel, standart bir içecek üretmek istiyoruz diyen Uçar, standarda yakın bir üretime yaklaştıklarını vurguladı.
     Yüksekokul öğrencisi Gamze Kocatürk de arkadaşlarıyla hardaliyeyi daha güzel tatta üretmek için çalıştıklarını bildirdi.
    
     -Hardaliye-
    
     Hardaliye, eski dönemlerde geleneksel yöntemlerle üzüm şırasını koruyabilmek amacıyla geliştirilmiş ve sezonluk üretilen Trakyaya özgü hoş tat ve kokuya sahip, alkolsüz, özgün bir içecek olarak biliniyor.
     Üzümün sıkılması ile oluşan şıranın bileşiminde üzüm çeşidi, olgunluk durumu, iklim, toprak ve bağ özellikleri etkili oluyor. Üretimde Papazkarası, Pamit, Cabernet, Merlot, Şiraz, Kalecik Kalesi cinsi üzümler tercih ediliyor.
     Saplarından ayrılarak yıkanan üzümler, meşe fıçıya yerleştiriliyor, vişne yaprağı ve siyah hardal tohumu ile harmanlanıyor.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber KLÜde hardaliye üretimine başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER