Kolesterolü yükseltmediği açıklandı, yumurta tüketimi arttı

Kolesterolü yükseltmediği açıklandı, yumurta tüketimi arttı -Veteriner Hekim Aktaş: Kolesterolü artırdığı iddialarının doğru olmadığı uzmanlarca açıklanınca, TÜİK verilerine göre kişi başına yıllık yumurta tüketimi 132den 165e yük


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Esma Eser - Türkiyede son yıllarda tıp ve beslenme uzmanlarının yumurtanın kolesterolü artırıcı etkisi bulunmadığı yönündeki açıklamalarının ardından bu gıda maddesinin yıllık kişi başına tüketiminin 132den 165e yükseldiği bildirildi.
     Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesinde yumurta üreten şirketin genel müdürlüğünü yapan Veteriner Hekim Faruk Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başmakçının Türkiyede önemli yumurta üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
     Yumurtanın, dengeli ve sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aktaş, kahvaltıda tüketilen bir haşlanmış yumurtanın, yetişkin insanın günlük aminoasit ihtiyacını karşıladığını ifade etti.
     Aktaş, özellikle büyüme dönemindeki çocukların çok fazla proteine ihtiyacı olduğunu dile getirerek, yumurtanın bedensel ve zihinsel gelişimde olumlu etkilere sahip olduğunu anlattı.
     Önceki yıllarda ortaya atılan yumurtanın kolesterolü artırıcı etkisi bulunduğu yönündeki iddiaların, yumurta tüketimini olumsuz etkilediğini dile getiren Aktaş, şöyle devam etti:
     Yumurtanın kolesterolü artırdığı yönünde ortaya atılan bilgilerin gerçek olmadığının uzmanlar tarafından açıklanması ve iddiaları ortaya atanların da yanlış değerlendirme yaptıklarını bildirmeleri üzerine yumurta tüketiminde artış kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini takip ediyoruz. Kolesterolü artırdığı iddialarının doğru olmadığı uzmanlarca açıklanınca, TÜİK verilerine göre kişi başına yıllık yumurta tüketimi 132den 165e yükseldi. Bu yükseliş sürüyor. Beklentimiz, bu miktarın kısa zamanda 200e ulaşacağı yönündedir.
     Aktaş, ABD ya da Avrupa ülkelerinde kahvaltı tabaklarında yumurtanın yer aldığını ancak Türkiyede ise bu uygulamanın yapılmadığını savundu.
     Türkiyede bu yaklaşımın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Aktaş, özellikle yaz mevsiminde turistik bölgelerde yumurta tüketiminde önemli oranda artış yaşandığını dile getirdi.
     Aktaş, yumurtanın haşlanmış veya pişirilmiş olarak tek başına sofrada yerini alması yanında ana yemekler, hamur işi, tatlı ve çorbalarda kullanılmasından dolayı geniş bir yelpazede insanlara besin kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kolesterolü yükseltmediği açıklandı, yumurta tüketimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER