Konyada ekolojik pazar açıldı

Konyada ekolojik pazar açıldı -Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Karaarslan: -Tüketici olarak organik bir ürün aldığınızda mutlaka sertifikasını, logosunu sorgulatınız. Sertifika


KONYA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, tüketicilerden organik bir ürünü satın alırken sertifikasını ve logosunu sorgulatmalarını istedi.
     Karaarslan, Konyada ilk kez Meram Belediyesince oluşturulan ekolojik pazarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede organik tarım faaliyetlerinin 1980li yıllarda, ihracatçıların talebi doğrultusunda başladığını söyledi.
     Organik üretimin 2002 yılında ürün sayısı bakımından 150 olduğunu, bugün 225 çeşit ürüne ulaştığını belirten Karaarslan, 2002 yılında organik üretim yapan çiftçi sayımız 12 bin civarındayken bugün 42 binin üzerine çıkmıştır. Buna bağlı olarak üretim alanlarında da büyük bir artış var. 2002 yılında 57 bin hektar alanda organik tarım yapılırken 2011 verilerine göre yaklaşık 442 bin hektar alanda organik üretim yapılıyor. Üretim miktarı da 310 bin tonlardan yaklaşık 3 milyon tonlara kadar çıktı diye konuştu.
     Organik tarımın Türkiyenin bütün bölgelerinde yapıldığına dikkati çeken Karaarslan, şunları kaydetti:
     Organik bitkisel üretim yaygınlaştıkça 2005 yılından itibaren organik hayvansal ürünlerin üretimine de başlandı. Organik Büyükbaş hayvan sayısı 12 binlere, küçükbaş 33 binlere, kanatlı hayvan varlığı ise 431 binlere kadar yükseldi. Organik arıcılık faaliyetlerine baktığımızda 2005 yılında 370 üreticiyle başladı, bugün organik üretim yapan arıcımız 754lere çıktı. Organik kovan sayımız 2005 yılında 50 binlerde iken bugün 72 binlere çıktı. Organik tarım büyük bir gelişme göstermekte. Hedefimiz, organik tarımı geliştirmek ve yaygınlaştırmaktır. Bunun için de bakanlık olarak organik tarımı destekliyoruz.
    
     -Sertifikasız ürün almayın-
    
     Bitkisel üretimin yanında organik hayvancılığın da desteklenmeye başlandığını ifade eden Karaarslan, şöyle devam etti:
     Eğer müteşebbis çiftçi organik hayvancılık yapacaksa, konvansiyonel hayvancılığa aldığı desteğe ilave yüzde 50 destek veriyoruz. Tüketici olarak organik bir ürün aldığınızda mutlaka sertifikasını, logosunu sorgulatınız. Sertifikasız ürünü organik ürün olarak satın almayınız. Organik ürünler üretiliyor, ancak daha çok dış pazara gidiyordu. Artık üretim artıkça, tüketici de bilinçlendikçe, ülkemizde büyük marketlerde organik ürünler satılmaya başladı. Bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Samsunda organik pazarlar kuruluyor. İlki İstanbulda 2006 yılında kuruldu. İstanbulda şu anda 7 tane organik pazar bulunuyor. Bugün 15inci organik pazar Konya Meramda kuruluyor. Hayırlı olmasını diliyorum.
     Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ise tohumdan hasada, hasattan tüketiciye sunuluşuna kadar tüm aşamalarının kontrol altında tutulduğu yüzde 100 organik ürünlerin satılacağı ekolojik pazarda sadece sebze ve meyve ürünlerinin değil aynı zamanda kuru baklagiller, zeytinyağı, et ve süt ürünleri, bal, un ve diğer organik ürünlerinin de satışının yapılacağını söyledi.
     Melikşah Mahallesinde 4 bin metrekarelik alana kurulan ve yaklaşık 2.5 milyon liraya mal olan ekolojik pazar, çarşamba günleri semt pazarı, cumartesi günleri ise ekolojik pazar olarak hizmet verecek.
     Açılışa AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Hüseyin Üzülmez, Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Mustafa Baloğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday ile çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu / Murat Aslan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Konyada ekolojik pazar açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER