Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek:

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: -Tarihi miras, kültürün bir parçasıdır ve yaşadığı coğrafyaya aittir. Bergama Müzesindeki Beyhekim Mescidi mihrabının Türkiyeye iadesini ve Konyaya yeniden kazandırılmasını istiyoruz


KONYA (A.A) - Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Tarihi miras, kültürün bir parçasıdır ve yaşadığı coğrafyaya aittir. Bergama Müzesindeki Beyhekim Mescidi mihrabının Türkiyeye iadesini ve Konyaya yeniden kazandırılmasını istiyoruz dedi.
     Akyürek, İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen, Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği formunda, Türkiye topraklarındaki kültürel mirasın emanetçileri olduklarını belirtti.
     Bu topraklarda yaşayan medeniyetlerin tamamının sosyal genetik yoluyla temsilcileri olduğunu ifade eden Akyürek, Anadolunun tarihte en çok iz bırakılan coğrafya olduğunu dile getirdi.
     Akyürek, elimizde bulunan kültürel mirasın çok iyi korunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Biz bu kültürel mirasın tamamının mirasçısıyız ve bu mirasa çok iyi sahip çıkmalıyız. 1250li yıllarda Konyada yapılan Beyhekim Mescidinin mihrabı şu anda Berlin Bergama Müzesinde bulunmaktadır. Tarihi mirasımızın bir bölümü çalınmış, ihmale uğramış, bir bölümü de bilinçsizlikten başka memleketlere gönderilmiştir. Tarihi miras, kültürün bir parçasıdır ve yaşadığı coğrafyaya aittir. Bergama Müzesindeki Beyhekim Mescidi mihrabının Türkiyeye iadesini ve Konyaya yeniden kazandırılmasını istiyoruz.
     Akyürek, mihrabın Konyaya kazandırılması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı çalışmaları desteklediklerini, Konyadan giden tarihi eserlerin yeniden Konyaya getirilmesini istediklerini dile getirdi.
     Bergama Müzesinde bulunan mihrabın Türk İslam medeniyeti açısından çok önemli olduğunu anlatan Akyürek, Nasıl ki, Fatih, Sultan Ahmet ve Süleymaniye Camii ile Topkapı Sarayı, İstanbulun tapusunu temsil ediyorsa, Konyanın tapusunu temsil edenler de Konyanın medeniyetimizin son 1000 yıldaki temsilcisi olduğunu gösteren eserlerdir. Bu eserlerin Konyada muhafaza edilmesi, uygun şartlarda sergilenmesi ve dünya kültür mirasına arz edilmesi gerekmektedir diye konuştu.
     Akyürek, bu tarzdaki eserlerin bu durumda olmasında kendi ihmallerinin de olduğunu, bu eserlerin korunmasıyla ilgili bundan sonra farklı bir süreç yaşanacağını sözlerine ekledi.
     (MUM-KYR)
<< Önceki Haber Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER