Konya Şekerde organ bağışı kampanyası

Konya Şekerde organ bağışı kampanyası -Kampanya kapsamında organlarını bağışlayan çalışanlara törenle organ bağış kartları verildi -Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas: Türkiye, son 10 yılda sağlıkta dönüşümde dünyada birçok


KONYA (A.A) - etiket' title='Konya haberleri'>Konya Şeker tarafından başlatılan organ bağışı kampanyası kapsamında organlarını bağışlayan çalışanlara, törenle organ bağış kartları verildi.
     Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Konya Şeker Fabrikasının Anfi Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Konya Şekerin organ bağışı konusunda büyük duyarlılık sergilediğini, Türkiyede ilk defa bu kadar büyük bir kitlenin katılımıyla organ bağışı organizasyonu yapıldığını belirtti.
     Kafkas, organ bağışı konusunda duyarlılık gösterenlerin ödüllendirilerek, onlara bir sosyal etiket verilmesi gerektiğini ifade etti.
     Türkiyenin canlıdan organ bağışında iyi bir noktada olduğunu dile getiren Kafkas, şunları kaydetti:
     Biz, çocuklarımız, babamız, annemiz için canımızı veririz. Onun için de canlı nakilde dünya birincisiyiz ama kadavradan nakilde bir duyarlılık eksiğimiz var. Ölümle en çok barışık olmamız gereken bir milletin evlatlarıyız. Ölümün bir anlamda diriliş olduğunu bilen kültürün parçalarıyız. O nedenle kadavradan nakil konusundaki eksikliğimizi süratle gidermemiz lazım.
    
     -Dünya standartlarında bilgi sistemine sahibiz
    
     Kafkas, birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da Bakanlık olarak birçok başarıya imza attıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Türkiye son 10 yılda sağlıkta dönüşümde dünyada birçok ülkeye model haline gelmiştir. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan işler yapıldı deyince birileri bizden önceki dönemleri aşağıladığımız yanılgısına düşüyor. Bunu yanlış buluyorum. Yapılanlar ortada. 2002den önce doğru dürüst kaydımız yoktu. Organ naklinde bir yapılanmamız, organizasyonumuz yoktu. Şimdi biri bir bağışta bulunacaksa şundan emin olsun; dünya standartlarında bilgi sistemine sahibiz. Hiçbir şekilde haksızlık yapılıp, birilerine iltimas geçilme veya torpil gibi bir şey akıllara gelemez. Türkiye dünya standartlarının üzerinde sistemlerle boy ölçüşebilecek bir alt yapıyı kurdu.
    
     -En zayıf olduğumuz akciğer nakliydi
    
     Türkiyede 2002den buyana organ nakil merkezlerinde inanılmaz bir gelişmenin söz konusu olduğunu vurgulayan Kafkas, bugün Türkiyenin her tarafında ve her alanında organ yapabilecek durumda olduklarını aktardı.
     Türkiyede bu organ nakli yapılamaz denilebilecek bir şey yok diyen Kafkas, şöyle devam etti:
     En zayıf olduğumuz akciğer nakliydi. Onda da 3 merkezimiz vardı. Şimdi yakın sürede akredite edilmiş 6 merkezimiz olacak. Orada da çok başarılı olduk. En son yüz nakillerine tanık olduk. Bu, dünyanın gıptayla baktığı veya gelişmiş ülkelerin birçoğunda yapılamayan ve bu kadar başarı elde edilemeyen bir alan. İnsan gücümüz var. Batıdaki doktorlardan daha heyecanlı, duyarlı ve kendilerini geliştirmeye açık ciddi bir ekibimiz var. Teknik altyapımız çok iyi.
    
     -Bin 811 çalışan organını bağışladı
    
     Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise 2008 yılında başlattıkları organ bağışı kampanyasına daimi çalışanların yüzde 80inin katıldığını belirterek, Yani bin 811 mesai arkadaşımız organını bağışladı. Zannediyorum bu; Türkiyede bir rekordur. Bunu yüzde 100e tamamlayacağız. Ümit ediyorum sadece çalışanlarımız değil, ayrıca bizim şirketimizin, kooperatifimizin diğer paydaşları olan üreticilerin de katılımıyla bu rakam çok daha büyük sayıya ulaşacaktır diye konuştu.
     Konuşmaların ardından organ bağışında bulunan bin 811 çalışanı temsilen 2 çalışana, protokol üyeleri tarafından organ bağış kartı verildi. Ölen yakınlarının organlarını bağışlayanlara da plaket takdim edildi.
     Törene, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ve Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı da katıldı.
    
     Muhabir : Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Konya Şekerde organ bağışı kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER