Körüklü çizmeyi jokeyler ve deve güreşçileri

Körüklü çizmeyi jokeyler ve deve güreşçileri yaşatıyor -Efe kültürünün en önemli aksesuarları arasında yer alan körüklü çizmeler artık daha çok jokeyler ve deve güreşçileri için üretiliyor


DENİZLİ (A.A) - Efe kültürünün en önemli aksesuarları arasında yer alan körüklü çizmeler, artık deve güreşçileri ve jokeyler için yapılıyor.
     Ege yöresinde Kurtuluş Savaşı yıllarındaki kahramanlıklarıyla nam salan efeler geride kalsa da efe kültürünün en önemli aksesuarlarından biri olan körüklü çizmeler, hala ününü koruyor.
     Denizlide az sayıdaki körüklü çizme ustalarından biri olan Mehmet Çiyancı, yaptığı açıklamada, efe çizmesi olarak bilinen körüklü çizmelerin, rahat hareket etme imkanı verdiği için efelerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyledi.
     Geçmişte efelerin giydiği körüklü çizmelere artık jokeylerin, deve güreşçilerinin ve halk oyunları ekipleri ile koleksiyoncuların ilgi gösterdiğini belirten Çiyancı, bu ilgi sayesinde güçlükle de olsa mesleklerini sürdürdüklerini ifade eti.
     Anadoluda sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen körüklü çizme ustalarının, çırak bulamamaları nedeniyle gün geçtikçe azaldığını anlatan Çiyancı, Çizmeyi dikmek ve körüklerinin kırılması ayrı bir hüner istiyor. Özellikle körüklerinin kırılması ve ütülenmesi çok zor. Dikilen çizmelerin kalıplandıktan sonra ütülenerek körükleri kırılıyor. İşin püf noktası da burada. Bütün ustalık bu körüğü kırmakta. Zahmetli bir iş, bir çift körüklü çizmenin yapımı bir hafta sürüyor dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Körüklü çizmeyi jokeyler ve deve güreşçileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER