Korumalı İş Yeri Projesi

Korumalı İş Yeri Projesi -Gümüşhane Çalışma ve İşkur Müdürü Aşıcı: Korumalı iş yerlerinde, çalışanların yüzde 75inin engellilerden oluşması koşulu ile Gümüşhanede 15 engelli istihdam edilecek


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Çalışma ve İşkur Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Korumalı İş Yeri projesi kapsamında, korumalı iş yerlerinde çalışanların yüzde 75inin engellilerden oluşması koşulu ile 15 engellinin istihdam edileceğini söyledi.
     Aşıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilik olgusunun, engelli olmayı bireysel bir durum olmaktan çıkarıp toplumsal bir sorun haline getiren çok boyutlu bir kavram olduğunu belirtti.
     Türkiyede 2002 yılında yapılan araştırma sonucunda 8.4 milyon engelli birey olduğunu ifade eden Aşıcı, Engelli istihdamın altyapısının geliştirilmesi, alandaki sosyal paydaşların ve iş gücü piyasasında çalışma imkanı olmayan engelli bireylerin desteklenmesi, korumalı iş yerlerinin kurulması ve güçlendirilmesi, mesleki rehabilitasyon imkanı veren işletmelerin etkinliklerinin artırılması ve toplumda belirli işletme modelinin oluşturulmasını sağlamak amacıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ortaklaşa yürütülecek olan Korumalı İş Yeri Projesi oluşturulmuştur. Bu kapsamda korumalı iş yerlerine kuruluş sermayesi olarak 150 bin liraya kadar karşılıksız hibe verilecektir dedi.
     Karşılıksız hibenin, engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu ceza paraları fonundan karşılanacağını kaydeden Aşıcı, şunları söyledi:
     Hibe ile iş yerinin kuruluşu için gerekli makine, donanım, sarf malzemeleri alımına ilişkin maliyetler ile kurulacak iş yerine ilişkin işletme giderleri karşılanabilecektir. Ayrıca, 1 yıl boyunca engelli işçilerin asgari ücret tutarındaki maaş maliyetleri ceza paraları fonundan karşılanacaktır. Proje faydalanıcısı, korumalı iş yerinin toplam kuruluş sermayesinin yüzde 40ını kendisi temin edecektir. Korumalı iş yerlerinde çalışanların yüzde 75inin engellilerden oluşması şartı ile Gümüşhane için en az 15 engelli istihdam edilecektir. Bir projenin kuruluş destek süresi 12 aydan fazla olmayacaktır. Desteklenen proje faydalanıcıları faaliyetlerini en az 5 yıl sürdürmek zorundadır. Projelerin denetimi İşkur ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacaktır.
     Eğitim kurumu, kuruluşu, üniversite, kamu kurum ve kuruluşu, vakıf, dernek, sendika, meslek örgütleri gibi sivil toplum kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerin projeye başvurabileceklerini anlatan Aşıcı, proje kapsamında eğitim, erişilebilirlik, mesleki eğitim ve sürdürülebilir istihdam, sağlık ve sosyal yaşam alanlarına entegrasyon faaliyetlerinin destekleneceğini ve başvuruların 25 Martta sona ereceğini kaydetti.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Korumalı İş Yeri Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER