Kosovada eğitim gören Türk öğrencilerin iddiaları

Kosovada eğitim gören Türk öğrencilerin iddiaları -YÖKün, Ankara Üniversitesi ile Bulgaristandaki Avrupa Politeknik Üniversitesinin akademik işbirliği protokolüyle Kosovada açıldığı bildirilen Prizren Hukuk Fakültesinin Kosova eğ


ANKARA (A.A) - YÖKün, Ankara Üniversitesi ile Bulgaristandaki Avrupa Politeknik Üniversitesinin akademik işbirliği protokolüyle Kosovada açıldığı bildirilen Prizren Hukuk Fakültesinin Kosova eğitim makamlarınca tanınan yükseköğretim kurumları arasında yer almadığını bildirmesi üzerine, fakültede bir yıldır öğretim gören 100 kadar öğrenciden bir kısmı, dolandırıldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
     Fakültenin öğrencilerinden bazıları, öğle saatlerinde Ankara Adalet Sarayına gelerek, şikayetlerini Müracaat ve Suçüstü Savcılığına iletti.
     Öğrencilerden Şükrü Güven, AAya yaptığı açıklamada, geçen yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin internet sitesi ile bazı gazete duyurularında, Ankara Üniversitesi ve Bulgaristandaki Avrupa Politeknik Üniversitesinin işbirliğiyle Prizrende hukuk fakültesi açtığını duyduklarını bildirdi.
     Duyurulara göre, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin, Prizrendeki fakülteye koordinatör, dekan, öğretim üyesi, ders programı, ders geçme ve kredi sistemi programı desteği vereceğini anlatan Güven, Kosovadaki eğitimin ardından son yılın eğitiminin Ankarada verileceği ve öğrencilerin çift diploma sahibi olacağı vaadinde bulunulduğunu ifade etti.
     Telefonla başka bilgileri de aldıktan sonra Ankara Üniversitesinin bilgisi dahilinde, kendisinin de arasında bulunduğu yüz kadar kişinin, üniversiteye giriş sınavı koşulu aranmadan, 20 bin lira ücretle fakülteye kaydolduğunu bildiren Güven, şunları söyledi:
    
     -Okulun varlığından şüphe duydum-
    
     Final döneminden sonra Türkiyeye yatay geçiş yapmak için okuldan transkript istediğini belirten Güven, Bulgaristandan gönderileceği söylenen transkriptin kendine bir türlü ulaşmadığı için okulun varlığından şüphe duyduğunu söyledi.
     Güven, Ankara Üniversitesinin, çift diploma verebilmek için YÖKe yaptığı başvuru üzerine, YÖKün 19 Mart 2012de Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı gönderdiğini, yazıda, Kosovadaki Avrupa Politeknik Üniversitesi Prizren Kampüsü, Kosova eğitim makamlarınca tanınan yükseköğretim kurumları arasında yer almamaktadır ifadesinin yer aldığını kaydetti.
     Sıkıntılarını Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Altaşa da anlattıklarını ifade eden Güven, Dekanın kendilerine Ben de dolandırıldım. Bana da yanlış bilgi verdiler dediğini iddia etti.
    
     -İddialar gerçeği yansıtmamaktadır-
    
     Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AAya yaptığı açıklamada, Avrupa Politeknik Üniversitesinin hukuk ve kamu yönetimi bölümlerine kayıt yaptıran yaklaşık 100 öğrenciyle ilgili üniversitenin talebi üzerine eğitim desteği verdiklerini belirterek, bu öğrenicilerle başka bir ilişkilerinin olmadığını söyledi.
     Çift diploma anlaşmasını, Kosovaya kültürel destek vermek amacıyla yaptıklarını ifade eden Altaş, Bu anlaşma gereğince Ankara Üniversitesi Senatosu ve YÖKten izin almamız gerekiyordu. Gerekli izinlerin alınmasının ardından ÖSYM kanalıyla da öğrenci alacaktık. Ancak prosedür tamamlanmadığından bu program henüz başlamadı ifadelerini kullandı.
     Kosovadaki okula hoca göndererek destek verdiklerini belirten Altaş, Buradaki sorun, bu üniversitenin hukuk ve kamu yönetimine kayıt yaptıran bazı öğrencilerin bizim başlatmayı planladığımız çift diploma programına kayıtlı olduğunu iddia etmesidir dedi.
     Öğrencilerin, Ankara Üniversitesinin programına değil, Kosavadaki üniversitenin hukuk ve kamu yönetimi bölümlerine kayıt yaptırdığını savunan Altaş, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Barış Kılıç-Fevzi Çakır-Mehmet Tosun
     Yayıncı: Tolga Özgenç
<< Önceki Haber Kosovada eğitim gören Türk öğrencilerin iddiaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER