Kosovanın Ankara Büyükelçisi Sejdiu, Eskişehirde:

Kosovanın Ankara Büyükelçisi Sejdiu, Eskişehirde: Türkiyeyle Kosovanın ilişkileri çok iyi. Bunlar güzel ve özel ilişkiler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır


ESKİŞEHİR (A.A) - Kosovanın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Türkiyeyle Kosovanın ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirterek, Bunlar güzel ve özel ilişkiler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır dedi.
     Sejdiu, Eskişehir Ticaret Odasını (ETO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Eskişehiri ziyaret ettikleri için çok mutlu olduklarını ifade ederek, Vali ve Belediye Başkanlarıyla faydalı görüşmeler yaptıklarını anlattı.
     Yapılan ziyaretin Kosova-Türk ilişkileri için önemli olduğunu belirten Sejdiu, Priştina Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugovanın Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden (ESOGÜ) fahri doktora unvanı alacağını bildirdi.
     ETO başkanı ve üyelerini tebrik etmek istiyorum. Türkiyenin en başarılı üyelerinden... diyen Büyükelçi Sejdiu, şunları kaydetti:
     Türkiyeyle Kosovanın ilişkileri çok iyi. Bunlar güzel ve özel ilişkiler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır. Türkiye, Kosova Cumhuriyetini tanıyan ilk devlettir. Kosova halkı ve devleti bunu hep hatırlayacak ve unutmayacaktır. Devlet olarak size minnettarız. Sosyal ve kültürel ilişkileri, iktisat ve ticaret alanında da artırmalıyız. Kosova Devletinin kurumları bu ilişkileri daha da yoğunlaştırmak için çaba göstermektedir. Bir kaç gün önce karşılıklı yatırım antlaşması imzaladık. Yakın zamanda da yeni ticaret antlaşmaları imzalayacağız. Türkiyeden Kosovaya her zaman yatırımcı bekleriz.
     Kosova bağımsızlığını kazandıktan sonraki önemli kamu projelerinin Türk müteahhitleri tarafından alındığına dikkati çeken Kosovanın Ankara Büyükelçisi Sejdiu, Eskişehirin potansiyelini de biliyoruz... Aktif Ticaret Odanız var. Bu odanın üyelerini Kosovaya yatırım yapmaya bekliyoruz. Kosova, genç bir devlettir. Sizlerde Kosovaya geldiğinizde kendi evinize gelmiş gibi hissediniz. Bizi çok mutlu ettiniz, hepinize teşekkür ediyorum diye konuştu.
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve ETO Başkanı Harun Karacan da, Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğundan bu yana kendisi için gelecekten ne bekliyorsa bölgesi içinde onu beklediğini aktardı.
     Karacan, 1912 yılından sonra Türkiyeye olan göç hareketinin Türkiye için eşsiz dostluk vesilesi olduğunu işaret ederek, şöyle konuştu:
     Özellikle bu dostluk ilişkilerimizin seyri içinde önemli bir anlam ifade etmektedir. Bu nedenledir ki, ülkemiz dost ve kardeş Kosova halkı için çektiği büyük acılardan sonra kazandığı bağımsızlığı ilanından 1 yıl sonra 2008 yılında tanımıştır. Bu durum ticari boyutta da farklı değildir. Eskişehirden Kosova Cumhuriyetine gerçekleşen ihracat 2009 yılında 1.2 milyon dolar, 2010 yılında 2.43 milyon dolar, 2011 yılında 3.34 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sahip olduğumuz kültürel ve ortak sosyal bağları göz önüne aldığımızda bunun yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Bizler geçmişten gelen dostluklarımızı, kardeşliklerimizi daha da geliştirip birlikteliğimizi artırmalıyız.
     Konuşmaların ardından Karacan, Büyükelçi Sejdiuye Odunpazarı evlerini simgeleyen tablo hediye ederken, Sejdiude Karacana ülkesinde üretilen ve sembol olan hediye takdim etti.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kosovanın Ankara Büyükelçisi Sejdiu, Eskişehirde: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER