Köylü kadınlar çektikleri film için destek

Köylü kadınlar çektikleri film için destek bekliyor -Mersinde, Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğunca çekimleri tamamlanan, kadının kadına şiddetini konu aldığı Yün Bebek adlı film, maddi engele takıldı -Topluluğun kurucusu


MERSİN (A.A) - Mersinde, Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğunca çekimleri tamamlanan, kadının kadına şiddetini konu aldığı Yün Bebek adlı film, maddi engele takıldı. Çekimleri biten filmin montajı maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamıyor.
     Senaryosunu topluluğun kurucusu Ümmiye Koçakın yazdığı filmin çekimi, Toroslar ilçesine bağlı bin 453 rakımlı Arslanköy beldesinin zorlu coğrafyasında güç koşullar altında tamamlandı.
     Senaryo danışmanlığını Fuat Demirhan, ikinci yönetmenliğini Yasin Korkmaz, görüntü yönetmenliğini Kadir Baziki, ses operatörlüğünü Mehmet Dahaoğlunun yaptığı, Gürhan Ötün ve Mersin Sinema Derneğinin yapımcılığını üstelendiği filmin tamamında kadınlar rol aldı.
     Mersin Ticaret Borsası ve Akdeniz Belediyesinin sponsorluğunda çekilen filme, Toroslar Kaymakamlığı, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kargıpınarı Belediyesi ile bazı işletmeler destek verdi.
     Ancak çekimlerin tamamlanmasının ardından kurgu ve montaj aşamasına geçilince, film maddi engele takıldı.
     Topluluğun kurucusu ve yönetmeni Koçak, bir tiyatro oyunu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersinin Arslanköy beldesinde 2001 yılında kurulan topluluğun bugüne kadar birçok tiyatro oyununu sahnelediğini söyledi.
     Halen sürdürdükleri tiyatro yolculuğunda bugüne kadar kendi yazdığı Hasret Çiçekleri, Çiçekler Solmasın, Erik Eşkisi, Nefesi Kesen Hoca ve Ozon Tabakası ile William Shakespearein Hamlet adlı eserinden uyarladığı Prens Hamit oyunlarını sahnelediklerini anlatan Koçak, yazdığı oyunlarda genellikle kadınların sorunlarına dikkati çektiğini belirtti.
     Son olarak kadının kadına şiddetini konu alan Yün Bebek adlı filmin çekimini Toros Dağlarının eteklerinde kimi zaman 3 metreyi aşan kara rağmen zorlu doğa koşullarda tamamladıklarını ifade eden Koçak, şunları kaydetti:
     Bir yörük kızının hikayesini anlattığımız film bitti. Ancak maddi sıkıntılardan dolayı kurgusunu ve montajını yapamadık. Bu filmi bitirmeyi çok istiyoruz. Herkes söz veriyor, ama destek vermiyorlar. Biz 11 yıldır köylü kadınların sesi olduk, kentimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sunduk. Bu filmin tamamlanarak vizyona girmesi lazım. Amacımız para kazanmak değil. Türkiyeyi bir köylü kadını, bir Anadolu kadını olarak en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Bu nedenle filmin tamamlanabilmesi için montajında destek istiyoruz.
     Topluluğun faaliyetleri sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da ilgi gördü. ABDdeki The New Yorker adlı dergiye haber ve makaleler yazan Elif Batuman, çekimler sürerken Arslanköydeki seti ziyaret ederek, topluluğun kurucusu ve filmin yönetmenlerinden Ümmiye Koçak ve film ekibiyle söyleşi yaptı.
     Dergi için gereken fotoğraf çekimleri nedeniyle Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu üyesi 7 kadın, küçük yaşta bir kızın 2 öküz parası karşılığında evlendirilmek istenmesinin anlatıldığı İki Öküz Parası adlı oyunu, Toroslar ilçesine bağlı Arpaçsakarlar beldesinde köylülerin beğenisine sundu.
    
     Muhabir: Veli Gürgah / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Köylü kadınlar çektikleri film için destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER