Koyunların yayla yolculuğu

Koyunların yayla yolculuğu -Elazığdan yaz aylarında kalacakları Erzincan ve Erzuruma doğru kamyonlarla yola çıkarılan binlerce koyun, ilk durakları Karakoçandaki yaylalara ulaştırıldı -Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri M


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Elazığda, havaların ısınmasıyla binlerce koyunun Erzincan ve Erzurum yaylalarına yolculuğu başladı.
     Köylerdeki ahırlardan alınıp kamyonlara yüklenen koyunlar, ilk olarak Karakoçan ilçesindeki yaylalara götürüldü. Koyunlar, yaz başında yine kamyonlarla ekim ayına kadar kalacakları Erzurum ve Erzincandaki yaylalara taşınacak.
     Hayvan yetiştiricisi Veysel İncir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylalara yolculuğun her yıl nisan ayında başladığını belirterek, ekim ayına kadar yaylalarda hayvanları otlattıklarını söyledi.
     Süleyman İncir de sürekli çadırlarda yaşadıklarını, bulundukları ortamın sağlık açısından güzel olduğunu ancak zorluklarının bulunduğunu dile getirdi.
    
     -Çözüm süreci bayram havası yaşattı-
    
     Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Yıldırım, küçükbaş hayvancılığın meracılığa dayandığını vurguladı.
     Doğu ve Güneydoğu Anadoluda son 20-30 yıldır işin ekonomik boyutundan çok güvenlik boyutunu düşündüklerini belirten Yıldırım, "Çözüm sürecinin başlaması terörden en fazla zarar gören hayvancılık sektöründe bayram havası yarattı" diye konuştu.
     Terörün hayvancılık sektörüne çok büyük zarar verdiğini ifade eden Yıldırım, Türkiyenin 1980lerde Ortadoğu ülkelerinde et ve canlı hayvan ihracatı yapan bir ülke konumundayken dışarıdan hayvan ithalatı yapar duruma geldiğini savundu.
     Yıldırım, şöyle devam etti:
     "Süreç başarılı olursa Ortadoğuyu besleyecek potansiyelimiz mevcut. Doğu ve Güneydoğu Anadoluda bu potansiyeli kullanamıyoruz. Terörle beraber meraların çoğu kurudu, ekonomiye kazandıramadık. Kullanamadığımız için de hayvan potansiyeli düştü. Örneğin Doğu Anadoluda 4 milyon civarında küçükbaş hayvan görünüyor. Sadece bu bölgede rakamın 10 milyonun üzerine çıkacağını düşünüyorum. Bingöl, Tunceli, Erzincan ve Erzurum bölgelerimizdeki meralarımız çok verimli."
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Koyunların yayla yolculuğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER