Kozanda turizm paneli düzenlendi

Kozanda turizm paneli düzenlendi


ADANA (A.A) - Kozanın doğa, tarih ve kültür potansiyelinin turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında belediye tarafından panel düzenlendi.
     Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibarın yönettiği, Belediye Sinamasında düzenlenen Kozan turizm destinasyonu olabilir mi-" konulu panele DDF Ajansı Başkanı Prof. Dr. Esra Emekçi, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen ve Başkan Vekili Sedat Bornovalı ile Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan katıldı.
     Panel öncesinde gezdikleri Kozanın doğa, tarih ve kültür potansiyelini değerlendiren konuşmacılar, ilçenin turizm destinasyonu olma yolunda son yıllarda yapılan çalışmalarla ilerleme kaydettiğini ancak başta konaklama olmak üzere eksiklerini hızla gidermesi gerektiğini kaydettiler.
     İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Vergi Anabilim Dalı Bölümü ve DDF Ajans Başkanı Prof. Dr. Esra Ekmekçi, 10 yıl önce Kozana geldiğini ilçenin geçen zamanda ulaştığı noktada turizm destinasyonu olma yolunda oldukça ilerlemiş olduğunu söyledi.
     Ekmekçi, turizmin sadece deniz, kum ve güneş olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, Artık kültür turizmine yöneliş var. Bu konuda Kozanın potansiyeline baktığımızda tabiatın bu şehre bahşettiği oldukça zengin bir tarihi miras olduğunu görüyoruz dedi.
     Turist Rehberi Birliği Başkanı Şerif Yenen de turizm denince akıla sadece yabancı insanların gelmemesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Günümüzde yerel turizm de oldukça önemli. Özellikle turist rehberlerini buraya getirip Kozanın tarihi dokusunu, gezilebilir ve görülebilir yerlerinin yanı sıra yöresel tatlarını ve hediyelik ürünlerini tanıtmak gerekir. Buraya getireceğiniz 200 turist rehberinin dörtte birinin daha sonra buraya kafile getirdiğini düşünelim. Bu durum ilçenin turizm gelişimine büyük yarar sağlar. Kozana gelen turistler ile halkımızın yaklaşımı ve kaynaşması da önemli. İlçedeki konaklama sorunu çözülmeli. Anavarza, Kozan Kalesi, Manastır gibi yerlere ulaşım daha da kolaylaştırılmalı, rotalar belirlenmeli ve yürüyüş yolları yapılmalı. Yöreye özgü taşıması kolay hediyelik eşyalar sunulmalı. Kozanın tarihi ve turistik noktada tanıtımında sadece belediye değil lokanta işletmecileri, iş adamları ve sendikalar da üzerine düşen görevi yapmalıdır.
     Kozanın turizm destinasyonu olabilmesi için bütün Kozanlılara görev düştüğünü belirten Turist Rehberler Birliği Başkan Vekili Sedat Bornovalı ise özellikle beton binalar yerine aynı maliyette ahşap çatılı ve farklı mimariye sahip binalar yapılmasının tarihi dokuyu kaybetmemek adına önemli olduğunu kaydetti.
     İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdür Ahmet Emre Bilgili ise turistlerin özellikle camilere önem verdiğini, ilçede de Hoşkadem Camisi gibi çok güzel bir eserin bulunduğunu belirterek, Şunu unutmayalım ki en güzel reklam Ben Kozana gittim ve çok güzel ağırlandım gerçekten çok güzel bir şehirmiş denilmesidir. Ayrıca, ilçenin yöresel ürünlerini, gezilebilecek yerlerini tanıtabilecek ve yabancı dil bilen bir kişinin görevlendirileceği turizm danışma bürosu açılmasını öneriyorum dedi.
     Belediye Başkanı Kazım Özgan ise 2004 yılında kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması için başlattıkları çalışmalarla ilçenin rotasını turizme çevirdiklerini, Yaverin Konağı, Aşağı Yukarı Çarşı gibi yerlerin restorasyonu ve Kozan Kalesinde düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
     Özgan, Kozan Kale surlarının restorasyon projesinin de hazırlandığını anımsatarak, şöyle devam etti:
     Kaleye teleferik düşüncemiz var. Merkez olarak Mahmutlu veya Tavşantepe Mahallesini düşünüyoruz. Ayrıca Kozan Kalesine 300 kişiye aynı anda hizmet verebilecek restoran ve 20 yataklı otel projemiz ilgili kurullardan geçti. Anavarzada Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kazı çalışmaları başladı. Gelecek yıl dünyanın en önemli antik sütunlu yollarından biri kabul edilen Alakapıdan sonraki alanda kazılar yoğunlaşacak. Kozan yakın zamanda turizm de çok daha önemli bir merkez olacak. Belediye olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
     Panele, Kaymakamı İzzettin Sevgili, Garnizon Komutanı Yarbay Bülent Siper, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Toklu, AK Parti Kozan İlçe Başkanı Yusuf Bilgili, Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Kozanda turizm paneli düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER