Kozandaki baraj kapağının patlamasının 1. yıl

Kozandaki baraj kapağının patlamasının 1. yıl dönümü -Gökdere Köprü Barajının derivasyon tünel kapağının 1 yıl önce patlaması sonucu kaybolan 5 işçinin aileleri, yakınlarının cesetlerinin bulunmasını istiyor -Kayıp işçilerden Mehmet


ADANA (A.A) - Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajının derivasyon tünel kapağının geçen yıl 24 Şubatta patlaması sonucu kaybolan 5 işçinin aileleri, yakınlarının cesetlerinin bulunmasını istiyor.
     Kazanın yıl dönümünde, baraj kapağının patladığı alanda gazetecilere açıklama yapan kayıp işçilerden Mehmet Yılmazın eşi Neslihan Yılmaz, kocasını kaybettiğinden buyana acı ve zor günler geçirdiğini, çocukları Esra (10) ve Büşranın (7) sürekli babalarını sorduğunu söyledi.
     Aramalara devam edilmesi halinde eşinin cesedine ulaşılabileceğine inandığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
     Çocuklarımın babalarının bu barajda çalışırken hayatını kaybettiğini bilmeleri ve diğer kayıpların ailelerine de bir teselli olabilmesi için bir anıt mezar yapılmasını istiyoruz. Şuana kadar bir mezarı olmadı, hiç olmazsa bir anıt olsun. Biz yargılanan herkese de suçlu gözüyle bakmıyoruz. Ama bunun bir suçlusu vardır. Suçlu ortaya çıkarıldığında gereken cezayı bulsun.
     Mehmet Yılmazın ablası Şerife Avcı da Bir anıt yapılırsa o bizim türbemiz olur. Gider gelir dua okur, teselli buluruz. Bu ölümlerde ihmal olduğunu düşünüyorum. Kardeşim kaza meydana gelmeden bir kaç gün önce bana kapaktan su kaçtığını söylemişti dedi.
     Kayıp işçilerden Latif Değirmencinin eşi Meryem Değirmenci de kapsamlı bir arama yapılması halinde eşinin ve diğer kayıpların cesetlerine zaman geçmesine rağmen ulaşılabileceğine inandığını belirterek, Yetkililerden daha kapsamlı bir arama yapılmasını sağlamalarını istiyoruz. En azından bir mezarı olsun istiyoruz. Kim istemez mezarı başına oturup bir dua etmeyi. Duruşmalara da katılarak takip ediyorum. Kimse suçunu kabul etmiyor. Eşim Su sızıntısı var. Baraj kapağı patlayabilir. Sonumuz ne olur bilmiyorum diye bir kaç defa bana anlatmıştı dedi.
     Değirmenci ayrıca, ölen ve kaybolan işçiler için bir anıt yapılması ve gıyaplarında cenaze namazı kılınması için şirket yetkilileri ile bir kaç defa görüştüklerini söyledi.
     Latif Değirmencinin kayınpederi Muzaffer Yılmaz da damadı ve diğer kayıpların mezarının olmayışı nedeniyle ailelerin büyük üzüntü yaşadığını ifade ederek, Kazanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen cesetlerin bulunabileceği ümidini içimizde hep taşıyoruz. Cesetler bulunamaz ise de bir anıt mezar yapılmasını ve gıyaplarında cenaze namazı kılınmasını istiyoruz. Olayla ilgili dava da devam ediyor. Suçlular cezasını çekecektir. Yargıya güveniyoruz diye konuştu.
     Aileler ayrıca, baraj inşaatını sürdüren firma yetkililerinin, kazanın 1. yıl dönümü dolayısıyla ilçedeki tarihi Hoşkadem Camisinde ölen ve kaybolan işçiler için mevlit okuttuğunu belirttiler.
    
     -Olayın geçmişi-
    
     Kozanda geçen yıl 24 Şubatta Gökdere Köprü Barajı derivasyon tünelinin kapağının patlaması sonucu 2 işçi yaralanmış, 10 işçi akıntıya kapılarak kaybolmuştu.
     Askeri helikopter ve 300 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin katıldığı çalışmalarda, Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yiğen, Erdal Demirelli ve Hasan Bolata ait olduğu belirtilen cesetlere ulaşılırken, akıntıya kapılarak kaybolan işçiler Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aralın cesetlerinin bulunması için ırmak yatağı ve diğer barajlarda kapsamlı arama yapılmıştı. Aylar süren aramalara rağmen cesetlere ulaşılamayınca aramaya son verildiği duyurulmuştu.
     Olayla ilgili şantiye şefi Öncü Polat, proje müdürü Erdal Nakas ve mühendis Bora Alpago bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
     Soruşturmanın tamamlanmasının ardından olayla ilgisi oldukları gerekçesiyle baraj inşaatını gerçekleştiren iş sahibi, ana yüklenici ve taşeron şirketlerin barajda görevli mühendis ve yetkilileri olan Hasan Yıldırım, Bülent Küçük, Ferda Alkan, Ali Maraş, Kadir Doğan, Fatih Ardıç, İbrahim Atay, Hüseyin Korkmaz, Servet Eğilmez, Ekrem Ekin Ulaş, Cengiz Ulucan, Ahmet Fırat Üstündağ, Emine Nur Aşık ve Ali Seçer hakkında da taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
     Tutuksuz yargılanan 17 sanık halen görülmekte olan davanın 3. duruşmasına kadar yaptıkları savunmalarında suçsuz olduklarını belirterek, haklarındaki iddiaları kabul etmemişlerdi.
     Davanın 4. duruşması 7 Martta görülecek.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kozandaki baraj kapağının patlamasının 1. yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER