Kral Kaya Mezarlarına ziyaretçi akını

Kral Kaya Mezarlarına ziyaretçi akını


AMASYA (A.A) - Amasyada bulunan Pontus Krallarına ait Kral Kaya Mezarları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
     Yeşilırmak Vadisince irili ufaklı 20nin üzerinde mezar bulunurken, Harşena Dağı üzerinde bulunan 5 büyük mezar kente turistik amaçlı gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.
     Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kral Kaya Mezarlarının ziyaretçilerin kentte en çok ilgi gösterdiği taşınmaz kültür varlıklarının başında geldiğini söyledi.
     Kaya, kente hakim bir noktada bulunan ve gündüz olduğu kadar gece ışıklandırmasıyla da dikkati çeken kalker kayalara oyularak yapılan anıt mezarların yıllık ortalama 100 binin üzerinde ziyaretçi tarafından ilgi gördüğünü kaydetti.
    
     -Kral Kaya Mezarları
    
     Kral Kaya Mezarları, Hellenistik dönemde, Amasyadaki Harşena Dağının güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.
     Antik Çağ yazarı Strabona göre Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yapılmış anıt mezarlardır. Bölge, Krallar Vadisi olarak da bilinir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Kalker kayalara oyularak yapılan mezarlar yapı ve büyüklükleri itibariyle kente hakim bir noktadadır.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
<< Önceki Haber Kral Kaya Mezarlarına ziyaretçi akını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER