KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Dördüncü çeyrekte de benzer bir büyümeyle kapatacağımızı var sayarsak 2012yi yüzde 2 ile 2,5 arasında bir büyümeyle bitireceğiz


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dördüncü çeyrekte de benzer bir büyümeyle kapatacağımızı var sayarsak, 2012yi yüzde 2 ile 2,5 arasında bir büyümeyle bitireceğiz dedi.
     Zeytinoğlu, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrek büyüme oranlarını yüzde 2,5 ile 3 arasında beklediklerini fakat tahminlerinin altında yüzde 1,6lık bir büyüme gerçekleştiğini söyledi.
     Tahminlerindeki yanılmanın temel nedeninin, ihracattaki rakamlarının yüksek gelmesi olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, Orada bir yanılma payımız var, altından ötürü. Altın ihracatını normal bir üretim faaliyeti gibi algıladığımız için üçüncü çeyrek tahminlerimizi de yüzde 2,5 gibi bekliyorduk. Maalesef yüzde 1,6 çıktı diye konuştu.
     Zeytinoğlu, Türk ekonomisinde ciddi bir daralma olduğuna dikkati çekerek, Bu kalıcı olursa önümüzdeki dönemler için sıkıntı. Kalıcı olmayacağını düşünüyoruz çünkü Avrupa Birliğinde ve Suriyedeki olaylar, Türk ekonomisini çok olumsuz etkiliyor. Bunların da biran önce çözülebileceğini düşünüyoruz. Dördüncü çeyrekte de benzer bir büyümeyle kapatacağımızı var sayarsak 2012yi yüzde 2 ile 2,5 arasında bir büyümeyle bitireceğiz diye konuştu.
     Geçen ay kapasite kullanım oranlarının ve sanayi endeksinin iyi geldiğini hatırlatan Zeytinoğlu, bu ay o oranların da kötü geldiğini, altın ihracatının fiilen bir üretim olmadığı için ekonomiye yansımadığını ifade etti.
    
     -Faizlerin biraz daha inmesine ihtiyaç var
    
     Zeytinoğlu, bu durumun istedikleri gibi değil ancak çok kötü olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Biz faizlerin biraz daha inmesine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Artı bankaların kredi kullandırmada biraz kolaylık yapması gerektiğine inanıyoruz. Şu anda KOBİler banka kriterleri nedeniyle kredi alamadıkları zaman factoring kuruluşlarına gidiyorlar ve bunlar yüzde 30a yakın faiz alıyorlar. Türk ekonomisindeki esas sorun bu. Bu da büyümemizi olumsuz etkiliyor çünkü ticaret erbabı kendini döndüremiyor.
     Zeytinoğlu, yatırımları özel sektörün yapmasını istediklerini anlatarak, bunun önündeki en büyük engelin faizler olduğunu bildirdi.
     Yeni faizlerin cazip olması halinde özel sektörün yatırım yapacağını dile getiren Zeytinoğlu, Geçmişte yüzde 8,5 büyüten özel sektör, bu dönem de büyütür. Faizlerin yüksek olması, paraya ulaşımın sıkıntılı olması nedeniyle ciddi bir sıkıntı var ekonomide. Sonuçta yumuşak inişi yapamadık, biraz sert iniş oldu. 2013te büyümede yüzde 4ün üzerine çıkmamız lazım çünkü bu sene beklenenden fazla küçüldük onu gelecek sene telafi etmemiz lazım.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER