KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Velioğlu: Epilepsi bir özür değil, teşhisi kolay ve tedavi başarı oranı yüksek bir hastalıktır


TRABZON (A.A) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, epilepsinin bir özür değil, teşhisi kolay ve tedavi başarı oranı yüksek bir hastalık olduğunu söyledi.
     Prof. Dr. Velioğlu, Trabzon Belediyesi tarafından Epilepsi Haftası dolayısıyla Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen, Epilepsi Nöbetlerinde İlk Yardım konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
     Amaçlarının epilepsi hastalığını tanıtmak, hastalık ile ilgili farkındalık yaratmak olduğunu belirten Velioğlu, Epilepsi nöbetleri dışında kişiler normaldir. Ama bizim sosyal hayatımızı etkileyen toplumdaki ön yargılar, bilgisizlik maalesef bir sorun. Epilepsiyi biz ruh hastalığı olarak biliyoruz. Nasıl şeker, tansiyon hastası olabiliyorsak epilepsi de bunlardan biridir dedi
     Prof. Dr. Velioğlu, toplumun epilepsiye yanlış bakışından dolayı, hastaların kendilerini psikolojik olarak rahatsız hissedebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Hastalar etkileniyorlar, psikolojileri bozuluyor. Ne evleniyorlar, ne okula gönderiliyorlar. Eğitimleri yarım kalıyor. Oysa iş ortamında normal bir birey ve epilepsi hastasının arasında hiçbir fark yok. Nöbetlerinden dolayı işini aksatma, gitmeme gibi de bir fark yok. İşini üretmek açısından da bir far bulunmuyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda görülmüş ki toplumun epilepsiye bakışı ve epilepsi hakkındaki bilgisizliği bunu yapıyor. Epilepsi bir özür değil, teşhisi kolay ve tedavi başarı oranı yüksek bir hastalıktır.
     Prof. Dr. Velioğlu, bazı nöbet tiplerinde hastanın ne olduğunun tam farkında olabileceği gibi, bazı nöbet tiplerinde de tam bir bilinç kaybı görülebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bir kişinin nöbet geçirdiğini fark ettiğinizde hem nöbet sırasında hem de nöbet sonrasında o kişiye yardımcı olabilirsiniz. Hastanın hareketlerini engellemeye çalışmayın, ağzına hiçbir şey koymayın. Gözlük kullanıyorsa çıkartın, sıkı giysilerini gevşetin ve hastayı yan çevirip nefes almasını sağlayın. Çoğu nöbetler birkaç saniye ya da birkaç dakika sürebilir. Aksi takdirde uzun süren nöbetlerde ayılmama durumlarında, bilinç kayıpları devam ediyor ise ambulans çağrılıp hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER