Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Kahramanmaraşta:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Kahramanmaraşta: Abdülhamit Han hep ön yargıyla anlatılmış, yanlış anlaşılmış bir padişahtır. Cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin de ilk denemelerini yapan bir padişahtır -İstanbul


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Abdülhamit Han hep ön yargıyla anlatılmış, yanlış anlaşılmış bir padişahtır. Cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin de ilk denemelerini yapan bir padişahtır dedi.
     Günay, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesindeki incelemelerin ardından Türkiyenin en büyük üçüncü camisi Abdulhamithan Camisini ziyaret etti.
     Abdulhamithan Camii Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçiden bilgi alan Bakan Günay, Abdülhamit Hanın çok uzun süre hükümdar olduğunu hatırlatarak, Abdülhamit Han Osmanlının gelişmesi ve imparatorluğun bir arada tutulması için özellikle eğitimin gelişmesi için büyük gayretler göstermiş bir padişahımızdır. Ama Abdülhamit Han hep ön yargıyla anlatılmış, yanlış anlaşılmış bir padişahtır. Cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin de ilk denemelerini yapan bir padişahtır diye konuştu.
     Osmanlıyı parçalamak isteyenlerin ürettikleri ön yargıların daha sonda tarih bilgisi olarak okutulduğunu belirten Günay, bunların doğru olmadığını ve bugün Abdülhamit Hana karşı manevi borcun aşikar olarak görüldüğünü belirtti.
     Günay, Abdülhamit Hanın isminin cami ile ölümsüzleştirilmesinin güzel bir kadirbilirlik örneği olduğunu ifade ederek, bundan sonra yapılacak çalışmalarda bilim ve eğitim kurumuyla isminin ölümsüzleşmesi temennisinde bulundu.
     Abdülhamit Hanın tıbbiye, mülkiye ve mühendishaneye çok büyük önem verdiğin dile getiren Bakan Günay şöyle konuştu:
     Osmanlıda kadınların eğitimine önem veren bir padişah olarak tarihe geçmiştir. Bu yönüyle hiç bilinmez. Çünkü O eğer kadın eğitilmez ve kadın bilgi sahibi olmazsa onun yetiştireceği çocuktan da her hangi bir şey beklemek çok zordur diye, kadınlarını eğitimini de ilk defa gündeme getirmiş bir padişahtır.
    
     -Çamlıcaya cami projesi
    
     Gazetecilerin Çamlıcaya yapılması düşünülen cami projesiyle ilgili sorusu üzerine Günay, çoğu kişinin İstanbula müstesna, çok güzel, bir başka eserin kopyası olmayan yeni mabetler yapılmasından yana olduğunu belirterek şunları söyledi:
     Bakınız Abdulhamithan çok güzel bir cami. Ama biz buradaki caminin aynısını İstanbula yaparsak hem bu camiye hem de İstanbula haksızlık yapmış oluruz. İstanbul Çamlıca da çok özel bir mekan. Oradaki cami için de farklı yapılar için de dünya çapında yeni proje arayışlarına girmemiz gerekiyor. Hem her yerden görülecek hem de zarafetiyle dünyada emsal teşkil edecek olan bir eser yapmamız gerekir. Herkesin arayışı sadece buna yöneliktir. Başka bir tepki değil.
    
     -AAnın Rusça test yayını
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu Ajansının (AA) Rusça test yayınına başlamasıyla ilgili olarak, AAnın farklı dillerde yayın yapması bizim dünya ile iletişimimizi arttıran bir çalışmadır. Rusya bizim turizm açısından partner ülkedir. 2011 yılında 3,5 milyon turist geldi. Bu tür çalışmalar bizleri ekonomik açıdan rahatlatıyor ve güçlendiriyor. AAya teşekkür ediyoruz ifadelerini kullandı.
     Daha sonra Bağlarbaşı Mahallesindeki mozaik alanında incelemelerde bulunan Bakan Günay, Vali Şükrü Kocatepe ve Belediye Başkanı Mustafa Poyrazı makamında ziyaret ettikten sonra karayoluyla Adanaya hareket etti.
     Günayın, Kahramanmaraştaki temaslarına TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç ve Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu da katıldı.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir - İzzet Mazı / Ahmet Caner Baysal / Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Kahramanmaraşta: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER