Kumluca Ziraat Odası Başkan Kayhan:

Kumluca Ziraat Odası Başkan Kayhan: -Sezon başından bu yana sera ürünlerinin fiyatı düşük seyrediyor. Bunun altında üreticilerimizin yaşadıkları sıkıntı yatmaktadır


ANTALYA (A.A) - Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, sera ürünlerinin para etmemesinin altında, üreticilerin yaşadığı sıkıntıların yattığını bildirdi.
     Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, düzenlediği basın toplantısında, sezon başından bu yana sera ürünlerinin fiyatlarının düşük seyretmesini değerlendirdi. Ziraat Odası, komisyoncular ve sektörün diğer paydaşlarıyla bir toplantı düzenleyerek sera ürünlerinin düşük fiyatta seyretmesinin nedenlerini tartıştıklarını anlatan Kayhan, ortaya çıkan nedenleri bir rapor halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanlığına sunduklarını belirtti.
     Üreticilerin yaşadıkları sıkıntıları azaltmak, sorunları ortadan kaldırmak için bazı tedbirler alınabileceğine dikkati çeken Kayhan, bunların tarımda akaryakıt fiyatının indirilmesi, elektrik fiyatının normal tarifeden uygulanması, gübre fiyatlarındaki KDV oranının yüzde 18den yüzde 8e indirilmesinin yer alabileceğini bildirdi.
     Kayhan, şöyle konuştu:
     Sezon başından bu yana sera ürünlerinin fiyatı düşük seyrediyor. Bunun altında üreticilerimizin yaşadıkları sıkıntı yatmaktadır. Çünkü paraya ihtiyacı olan çiftçilerimiz erken üretimi tercih etti, buna karşılık mevsimde daha ılık geçince ortaya talep fazlası ürün çıktı. Bu da fiyatların düşük seyretmesine neden oldu. Biz bu konuları bir rapor haline getirerek geçtiğimiz günlerde ilçemizi ziyaret eden Tarım Bakanımıza ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanımıza sunduk. İnşallah alınacak bazı tedbirlerle çiftçimizin yüzü güler, yaşanan sıkıntılar biraz olsun azalır.
    
     -İhracata destek istedi-
    
     Çiftçilerin ürettikleri ürünlerin hak ettiği değere pazarlanabilmesi için ihracata destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Süleyman Kayhan, bunun için 1 Aralıkta başlayan ihracat teşvik priminin 30 Mayısta değil, 30 Haziranda sona ermesi yönünde düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
     Bazı üreticilerin 2B arazilerinde üretim yaptıklarını anlatan Kayhan, bu arazilerde üretim yapan çiftçilerin çiftçi kayıt sistemine dahil edilmesini istedi.
     Kayhan, şöyle devam etti;
     Yeni Çek Kanununda yaşanan aksaklıklar, tarım sektörüne ayrı bir olumsuzluk olarak yansımıştır. Üreticilerimize destek amacıyla örtü altı üretimin gıda güvenliği ve kontrol altında olduğu bilincinin tüm ülke genelinde kampanyalarla anlatılması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca üreticilerimiz de ürettikleri ürünlerden iyi para kazanabilmeleri için ihracata yönelik ve tüketicinin talebine göre değeri yüksek ürünleri üretmeyi tercih etmelilerdir. Bunun dışında bakanlığımız, tarım sektörü paydaşları üreticilere gerekli olanakları sağlayarak çiftçilere destek vermelidir.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Kumluca Ziraat Odası Başkan Kayhan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER