Kurban pazarları kurulunca saman ihtiyacı arttı

Kurban pazarları kurulunca saman ihtiyacı arttı -Türkiye genelinde kurulan hayvan pazarları saman ihtiyacını artırırken tarlalarda kalan son saplar da makinelerle toplanıp satılıyor -Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık: -


YOZGAT (A.A) - Şahin Özmen - Türkiye genelinde kurulan hayvan pazarları saman ihtiyacını artırırken tarlalarda kalan son saplar da makinelerle toplanıp satılıyor.
     Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede her yıl hasat sonrası ortaya çıkan anız yangınlarına bu yıl rastlamadıklarını söyledi.
     Türkiyenin değişik yerlerinde kurulan kurban pazarları nedeniyle geçmişte ekime hazırlık için yakılan tarladaki buğday sapının değerinin arttığını belirten Tuzlacık, çiftçinin geçen yıl tonunu 30-40 liraya aldığı samanın, bu yıl 150-200 liradan aşağı temin edemediğini vurguladı.
     Samanın altın kadar kıymetlendiğini ifade eden Tuzlacık, tarlalardaki anız ve sapların toplanıp saman yapıldığını dile getirdi.
     Geçen yıl samanın kıymetini bilinmediği için tarladaki sap ve anızların da toplanma ihtiyacı hissedilmediğini anlatan Tuzlacık, Geçen yıl tonlarca saman olacak anız yakıldı. Bu yıl elle toplar hale geldik. Şu anda tarlalarda anız kalmadı diyebiliriz. Türkiye bugüne kadar yeterli samanı temin edemedi. Samanın tonu 400-500 liralara ulaştı. Yemin torbası 42-43 liraya çıktı. Bu yıl hem buğdayda hem sapta yüzde 50ye yakın bir verim düşüşü oldu dedi.
    
     -Adanadan gelerek sap topluyorlar-
    
     Adananın ilçelerinden gelerek Sorgunda tarlalardan sap toplayan Remzi Şahin de saman sıkıntısının hemen her bölgede hissedildiğini söyledi.
     8 araçla çalıştıklarını, günde yaklaşık 10 ton saman topladıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:
     Biz Adana, Kahramanmaraş, Sivas ve Yozgat gibi illerde sap topluyoruz. Geçtiğimiz yıl kuraklık yaşandığı için saman sıkıntısı oluştu. Tarla sahiplerinin isteği doğrultusunda bu sapları toplayıp kendilerine saman yapıp veriyoruz. Onlara kilogramı yaklaşık 150-200 liraya mal oluyor. Bugün bu samanı dışarıdan almaya kalksalar 400-500 liraya ancak alırlar.
     Şahin, tarlalardaki sap azlığını nedeniyle samanı tırmıkla topladıklarını, kibrit çöpü kadar bile tarlada saman kalmadığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kurban pazarları kurulunca saman ihtiyacı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER