Kuru meyve tanıtım grubu kuruldu

Kuru meyve tanıtım grubu kuruldu -Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal: -Kaynakları hedeflediğimiz şekilde nokta atışı yaparak doğru ve verimli kullanırsak kuru meyve ihracatımızı 2023 yılında 4 milyar doların üzer


İZMİR (A.A) - Türkiyenin geleneksel ihraç ürünleri, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve Antep fıstığının ihracatının artırılması için Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurulduğu bildirildi.
     Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB) AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmazın da katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.
     Alharal, Türkiyenin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve Antep fıstığının ihracat rakamlarının artırılması amacıyla Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul kuru meyve ve mamulleri ihracatçıları birlikleri işbirliği ile Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurulmasına ilişkin Ekonomi Bakanlığına yapılan başvurunun kabul edildiğini söyledi.
     Kuru meyve sektörünün 150 bini aşan üretici ailesi ile işletmelerde çalışan bir milyona yakın işçinin geçim kaynağını oluşturduğunu belirten Alharal, halen yılda 1,4 milyar dolar düzeyinde ihracat potansiyeline sahip sektörün ihracatını, 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda 4 milyar doların üzerine çıkarmak istediklerini ifade etti.
    
     -Hedef pazar: Uzak Asya-
    
     Alharal, bu hedeflere ulaşmak için Kuru Meyve Tanıtım Grubunun önemli bir adım olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     2023 strateji çalışmamızda hedef pazar olarak belirlediğimiz başta Japonya, Çin, Rusya, Hindistan ve Endonezya gibi toplam nüfusun 2,5 milyara ulaşan bir coğrafyada ürünlerimizi tanıtmak adına büyük bir imkan elde etmiş bulunmaktayız. Kuru meyve tanıtım grubunun faaliyetlerine önümüzdeki yıl yaklaşık 1 milyon dolar kaynakla başlayacağız. Kaynakları hedeflediğimiz şekilde nokta atışı yaparak doğru ve verimli kullanırsak kuru meyve ihracatımızı 2023 yılında 4 milyar doların üzerine çıkarmak mümkün olabilecektir.
     Alharal, Türkiyenin kuru meyvede ihracat hedefleri açısından mevcut ihraç ürünlerinin yanı sıra başta badem ve ceviz olmak üzere dünya kuru meyve ticaretinde önemli büyüklüğe sahip ürünlerde üretimin artırılmasının da önem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     2010 yılında dünyada bademin ticaret hacmi 3,2 milyar doları, cevizin ticaret hacmi 1,8 milyar doları, kuru eriğin ticaret hacmi ise 500-700 milyon doları bulmaktadır. Türkiyenin bu ürünlerin ticaretindeki payı ise yüzde 1-2ler düzeyindedir. Ülkemizin bu ürünlerin ticaretinden daha fazla pay alabilmesi gerekiyor. Tanıtım grubunun 2023 hedefleri belirlenirken, bizlerin yapabileceklerinin yanı sıra devletimizden de bazı taleplerimiz var. Bunların en başta geleni ülkemiz coğrafyası da göz önünde bulundurularak, dünya kuru meyve pazarında önemli rol oynayan kurutmalık erik, ceviz, badem, elma gibi ürünlerin dünyada kabul görür standartlarda plantasyonlarının teşvik edilmesidir.
    
     -Tanıtım grubu önemli bir fırsat-
    
     AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise tanıtım grubunun çalışmalarıyla halen 1,2 milyon dolar olan kuru meyve ihracatını katlamak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
     Üzüm, incir ve kayısı grubunda dünya lideriyiz. Dünya kuru kayısı tüketiminin yüzde 85ini Malatya karşılıyor. Ne yazık ki yıllardır aynı pazarlara hitap ediyoruz. Pazar çeşitliliği için tanıtım gurubu önemli bir fırsat sunacaktır. Kayısının yıllık 90-100 bin ton ihracatı var. Yıllık döviz getirisi 350-400 milyon dolar. Bu getiriyi yakın gelecekte 700-800 milyon, uzak gelecekte de 1 milyar dolara çıkarma hedefimiz var.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kuru meyve tanıtım grubu kuruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER