Küskünleri barıştıran bayram yemeği

Küskünleri barıştıran bayram yemeği -Ağrıda bayramlarda verilen ve yıllardır gelenek haline getirilen Halise yemeği, hem birlik ve beraberliği sağlıyor, hem de küskünleri barıştırıyor -Arakonak Köyü Muhtarı Savaş: Halise yemeğ


AĞRI (A.A) - Fethullah Yaman - Emrah Kocabey - Ağrıda yüzyıllardır verilen ve bayram yemeği olarak da bilinen Halise yemeği, küskünleri barıştırarak, birlik ve beraberliği sağlamasıyla biliniyor.
     İl merkezi ve köylerinde Arife gününden yapılmaya başlanan ve bayram sabahına hazırlanan Halise yemeği, bayram namazının ardından, vatandaşlara ikram ediliyor.
     Yemeğin yapıldığı mahalle ve köyde, birlik ve beraberliği, dayanışmayı temsil eden yemek, köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri gidermesiyle biliniyor.
     Geleneğe göre, Haliseyi yemek için herhangi bir davet gerekmiyor. Bayram namazından sonra biraraya gelen köy ve mahalle sakinleri yemeğin yapıldığı eve giderek, yer sofrasında birlikte oturup tadına bakıyor.
     Bölgenin kültürünü yansıtan Halise yemeği, köyün birlik ve beraberliğini simgelediği için söz konusu kültür asırlardan beri yaşatılıyor.
     Halise ustası Kasım Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halise yemeğinin yöreye özgü ve kent mutfağını temsil eden lezzetlerden biri olduğunu belirterek, yaklaşık 40 yıldır bayramlarda halise yemeği pişirdiğini söyledi.
     Birliğin, beraberliğin sağlanması için güzel bir geleneği yaşattıklarını ifade eden Selçuk, Biz yıllardır bayramlarda Halise yemeği için biraraya gelir, bayramlaşıp sohbet ederiz. Ben 40 yıldır Halise yemeği yapıyorum. Yüzyıllardır devam ettirilen bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması için çocuklarıma da nasıl yapıldığını öğretiyorum dedi.
    
     -Yemek, tandırda 6-7 saat pişiriliyor-
    
     Arakonak köyü muhtarı Cemil Savaş da Halisenin köydeki vatandaşları biraraya getirdiğini, söz konusu yemeğin köylüler, komşular ve aileler arasında çıkan husumetleri bile giderdiğini söyledi.
     Söz konusu yemek geleneğinin küskünleri barıştırdığını anlatan Savaş, Halisenin yapıldığı eve herkes gider ve burada küskünler, arasında husumet bulunanlar barışır. Bu vesileyle Halise gerçek amacına ulaşıyor diye konuştu.
     Köy sakinlerinden Ersin Taşır ise Halisenin evlerde özel olarak pişirildiğini belirterek, Biz bu yemeği yapmaya arife gecesi başlıyoruz. Yemeği, sabaha kadar süren yoğun bir çabayla, özel olarak tandırda bir küpün içerisinde pişiriyoruz. Bayram namazından sonra eş ve dostlar biraraya gelerek, hep birlikte yiyoruz diye konuştu.
    
     -Halise yemeğinin yapılışı
    
     Ağrının geleneksel yemekleri arasında yer alan ve her bayramda yapılan Halise yemeğinin yapılışında kırmızı et, dövülmüş buğday, su, tuz ve tereyağı kullanılıyor.
     Yemek için önce büyük küp içerisine su konularak, tandırda kaynatılıyor. Kaynayan suyun içerisine dövülmüş buğday ile et konularak, 6-7 saat pişiriliyor. Halise, servise hazırlanırken yemeğin üzerine isteğe göre tereyağı da konuluyor.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Küskünleri barıştıran bayram yemeği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER