Kütahyada organik tarım uygulamaları

Kütahyada organik tarım uygulamaları -Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yorulmaz: Elverişli arazilerin kirlenmemiş olması, organik tarıma ilginin artmasını sağlıyor


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, ilde elverişli arazilerin kirlenmemiş olmasının, organik tarıma ilginin artmasını sağladığını bildirdi.
     Yorulmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Kütahyada organik tarımın gittikçe geliştiğini belirtti.
     İlde Organik Tarım projesinin, 2008 yılında il merkezi ile Tavşanlı ve Domaniç ilçelerinde çiftçilerden gelen talepler doğrultusunda İl Özel İdaresinin finansman desteğiyle ceviz fidanları dağıtılarak başladığını hatırlatan Yorulmaz, dikilen ceviz fidanların yüksek oranda tutması üzerine Organik Ceviz Yetiştiriciliği projesi hazırlandığını ve 2009da teklif edilerek 2010da sertifika alınıp uygulamaya konulduğunu ifade etti.
     Halil Yorulmaz, Tavşanlıda 1960ta faaliyete başlayan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Tunçbilek Termik Santrali ile Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesinin kömür ocaklarının, Tavşanlı ile çevresindeki ilçelerin ekonomilerini etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Tarıma dayalı olan geçim kaynağının, maden ve yan sanayi sektörlerde istihdam olanakları oluşmasıyla bu bölgede daha önce öküz, at ile çekilen pulluklarla işlenen araziler boş bırakıldı. Geliştirilen proje sayesinde 1970li yıllardan itibaren işlenmeyen tapulu sahalara fidan dikilmesi ve ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla uygulama sahaları, organik tarım bakımından avantajlı olan orman içinde ve dört tarafı ormanlarla kaplı arazilerde yürütülmekte olup, geçen yıl organik tarım yapan çiftçilere toplam 12 bin 198 lira destekleme ödemesi yapılmasına vesile oldu. İlimizde 135 organik tarım yapan çiftçimiz, 2 bin 600 dekar sertifikalı ceviz ve badem bahçemiz bulunmakta olup, gelecek yıl bu miktarın en az 5 bin dekar olması hedefleniyor. Elverişli arazilerin kirlenmemiş olması, organik tarıma ilginin artmasını sağlıyor. Organik tarım, Kütahya çiftçisi için ilerde iyi bir gelir kapısı olacaktır.
     Organik tarımla ilgili eğitim ve yayım çalışmaları ile proje faaliyetlerinin yoğun olarak sürdüğü bilgisini veren Yorulmaz, son 5 yılda il genelinde dikilen sertifikalı ceviz fidanı sayısının 45 bin civarında olduğunu ve bu yıl 25 bin ceviz fidanı daha dikilmesinin planlandığını duyurdu.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Kütahyada organik tarım uygulamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER