Lisesi asırlık üniversitesi 6 yıllık şehir

Lisesi asırlık üniversitesi 6 yıllık şehir -Selçuklu döneminde açılan 780 yıllık medreseleri, Osmanlı döneminde kurulan 143 yıllık sanat okulu ve 127 yıllık lisesi bulunan Kastamonunun, üniversitesi henüz 6 yaşında. -Kastamonu


KASTAMONU (A.A) - Yaşar Kuru - Selçuklu döneminde açılan 780 yıllık medreseleri, Osmanlı döneminde kurulan 143 yıllık sanat okulu ve 127 yıllık lisesi bulunan Kastamonunun, üniversitesi henüz altı yaşında.
     Kastamonudaki eğitim kurumlarının tarihi oldukça eskilere dayanıyor. 1200lü yıllarda eğitime başlayan Atabey Gazi ve Muzaffereddin Gazi Medresesi, Kastamonunun uç vilayet olduğu Selçuklu döneminde açılan ilk medreseler arasında bulunuyor.
    
     -Asırlık iki okul-
    
     Şehirdeki tarihi eğitim kurumlarının başında, halk arasında Taş Mektep diye bilinen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Abdurrahmanpaşa Lisesi geliyor.
     Sultan Abdülazizin tahta çıktığı 1861 yılında, yetim kimsesiz çocuklara sanat öğretmek amacıyla Kastamonu Islahhanesi adı altında kurulan Taş Mektep, bugün Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak eğitim veriyor.
     Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1885 yılında Anadoluda açılan ilk liselerden olan Abdurrahmanpaşa Lisesi ise bir asırdır genç neslin eğitilmesinden önemli bir misyon üstleniyor.
    
     -Üniversitesi 6 yaşında-
    
     Asırlık eğitim kurumları bulunan Kastamonuda, 2006 yılında kurulan üniversite ise henüz 6 yaşında. Başkent üniversiteleri Gaziden üç fakülte ve iki yüksekokulu, Ankaradan bir meslek yüksekokulu bağlanarak kurulan Kastamonu Üniversitesi, köklü eğitim altyapısıyla hızla gelişiyor.
     Öğrenci sayısı kısa sürede 6 binden 14 bine ulaşan üniversitede, üç olan fakülte sayısı geçen sürede sekize çıktı.
    
     -Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın-
    
     Kastamonu Üniversitesinin ikinci Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kurulmakta geç kalan üniversiteyi geliştirip açığı kapatmak için çalıştıklarını söyledi.
     Öğrenci sayısını 6 binden 14 bine çıkardıklarını vurgulayan Aydın, Üç fakülte varken şimdi sekiz fakülte, dört yüksekokul ve iki enstitümüz var. Önemli bilimsel çalışmaların yapıldığı üniversitemizi her geçen gün geliştirip dünya markası yapmak için çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu-
    
     Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, köklü bir eğitim geçmişi olan Kastamonuda üniversitenin neden geç kurulduğu sorusuna Kastamonu tarihinde aramak gerektiğini söyledi.
     Yakupoğlu, Selçuklular ve Osmanlıların Kastamonuya çok büyük önem verdiklerini kaydederek, Kastamonu, Cumhuriyet dönemindeki önemini tam olarak devam ettiremedi. Cumhuriyet döneminde kent hızlı bir göç vermiştir. Bir şehrin belli bir oranda merkez nüfusuna ulaşamaması, pek çok konuda alt yapı eksikliğini ve uzun soluklu yatırımlara girişilememesini de beraberinde getirir. Kastamonu da 2000li yıllara kadar bu kaderi yaşamıştır. Kastamonu insanını temsil eden bürokratlar ve siyasiler de bu çerçevenin dışına çoğu zaman çıkmamışlardır. Tabiri caizse ağlamayan Kastamonuluya meme verilmemiştir diye konuştu.
     Kastamonuda üniversitenin geç kurulmasında tek bir suçlu aramanın haksızlık olacağını ifade eden Yakupoğlu, Türkiye şartları bunu gerektirdiği ve Kastamonunun tarihî birikimindeki talihsizlikler böyle bir tablonun ortaya çıkmasında etkili olduğu için doğum süreci sancılı geçmiştir şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Lisesi asırlık üniversitesi 6 yıllık şehir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER