Litvanyalı öğrenciler Nevşehirdeki stajlarını tamamladı

Litvanyalı öğrenciler Nevşehirdeki stajlarını tamamladı -Litvanyadan gelen ve 1 ay boyunca stajlarını yapan 10 motor bölümü öğrencisi, otomobil servisindeki Türk çalışanlarla sıcak ilişkiler kurarken, Türk ustalar Litvanyalı öğrencilere C


NEVŞEHİR (A.A) - Litvanyanın Verana Meslek Lisesinden gelen Litvanyadan gelen ve 1 ay boyunca stajlarını yapan 10 motor bölümü öğrencisi, otomobil servisindeki Türk çalışanlarla sıcak ilişkiler kurarken, Türk ustalar Litvanyalı öğrencilere Cuma Ali, Mustafa, Hasan gibi isimler takarak dil sorunununa çözüm ürettiler.
     Merkez Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından yürütülen ve AB tarafından desteklenen AB LDV Hareketlilik Projesi kapsamında Türkiyeye gelen ve Nevşehirde iki otomotiv servisinde stajlarını yapan öğrenciler, hem mesleki becerilerini geliştirdi, hem de Türk kültürünü öğrenmeye çalıştı.
     Yaklaşık 1 ay boyunca stajlarını yapan Litvanyalı 10 öğrenci, servisteki Türk çalışanlarla sıcak ilişkiler kurarken, Türk ustalar Litvanyalı öğrencilere Cuma Ali, Mustafa, Hasan gibi isimler takarak dil sorunununu çözmeye çalıştılar.
     Öğrencilerin staj yaptığı serviste mekanik ustası olarak çalışan Levent Uyumlu, Litvanyalı öğrenciler ile kısa sürede kaynaştıklarını ve staj dönemlerinin başarılı geçtiğini söyledi.
     Öğrencilerle aralarındaki dil uyumsuzluğunu, onlara Türkçe isimler takarak aştıklarını anlatan Uyumlu, Aramızda dil problemi olmasına rağmen el hareketleriyle, işaretlerle anlaşıyoruz. Türkçe isim taktık arkadaşlara, söylediğimiz Türkçe kelimeleri anlıyorlar Cuma Ali diyoruz, Mustafa diyoruz. Onlar da alıştılar, seslendiğimiz zaman bakıyorlar dedi.
     Servis danışmanı olarak görev yapan Murat Akgöz de, öğrencilerin güzel bir staj dönemi geçirdiğine inandığını, dil uyumsuzluğuna rağmen Nevşehire ve servis çalışmalarına adapte olduklarını söyledi.
     Litvanyalı öğrencilerin bir çoğunun Türkçe kelimeler öğrendiklerini belirten Akgöz, Tabi Kapadokyanın örf, adet ve gelenekleri hakkında da bilgiler öğrendiler. Bu tür staj faaliyetleri kapsamında farklı ülkelerden öğrencilerin ülkemize Nevşehire getirilmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını istiyoruz. Bizim öğrencilerimizin de yabancı ülkelere gitmelerini de istiyoruz. Bunun hem kültürlerin kaynaşması açısından hem de mesleki deneyim açısında önemli olduğunu düşünüyorum. Bu staj döneminde biz onlardan faydalandık, onlar da bizim deneyimlerimizden faydalandı diye konuştu.
     Teknik servis elemanı olarak çalışan Mustafa Çağlak ise öğrencilerin uyumunun çok iyi olduğunu, verilen işleri kolaylıkla yaptıklarını söyledi.
     AB proje sorumlusu Nevşehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Kenan Yümün de, Litvanyanın Verana şehri Meslek Lisesi motor bölümü öğrencilerinin AB projesi kapsamında Nevşehire gelerek stajlarını yaptıklarını belirtti.
     Yaklaşık 1 aylık staj programı hazırladıklarını, başarılı bir staj dönemi geçtiğini kaydeden Yümün, Öğrenciler burada sadece staj yapmadılar. Onlara farklı sosyal faaliyetlerde yaptırdık. Kapadokya gezisi sosyal ve kültürel faaliyetler şehrimizi Kapadokyayı tanıtıcı faaliyetlerde de bulunduk dedi.
     Proje koordinatörü Tuncay Özdemir de, öğrencilere Türkçe ve İngilizce dersler verdiklerini, Türkiyeyi, Nevşehiri ve Kapadokyayı daha yakından tanıma imkanı bulduklarını ifade ederek, Aynı zamana da atölyelerimizde onlara mesleki bilgi olarak sunumlar yaptık. Okul basketbol takımımızla basket maçı yaptılar. Litvanyalı öğrenciler, burada başarılı bir staj dönemi geçirdiler şeklinde konuştu.
     Litvanyalı öğrenciler de, burada staj yapmaktan memnun olduklarını, staj döneminde Türkiyenin otomotiv alanında çok ileride olduğunu yakından görme imkanı bulduklarını söylediler.
     Türk çalışanların çok iyi ve yardımsever olduklarını belirten öğrenciler, Kapadokya bölgesinin çok farklı ve büyüleyici bir doğaya sahip olduğunu kaydettiler.
     Ayrıca stajını tamamlayan öğrencilere, okulda sertifika töreni düzenlenerek sertifikaları verildi.
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Litvanyalı öğrenciler Nevşehirdeki stajlarını tamamladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER