Lozan Barış Antlaşmasının 89. yıl dönümü

Lozan Barış Antlaşmasının 89. yıl dönümü -CHP Adana il ve ilçe başkanları, mesaj yayımladı


ADANA (A.A) - CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Lozan Barış Antlaşması ile temelleri atılan ulusal, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini sonsuza kadar koruyacaklarını belirtti.
     Sümer, Lozan Barış Anlaşmasının imzalanışının 89. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, 20 Kasım 1922 tarihli bir konferansla Türkiyenin İsmet İnönü başkanlığında bir heyet tarafından temsil edildiği konferans, tarihin en zor ve çetin müzakerelerine sahne olduğunu, 4 Şubat 1923te kesilen görüşmelerin, 23 Nisan 1923te yeniden başladığını, 24 Temmuz 1923te imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla, Türkiye ulusal varlığını tüm cihana kabul ettirdiğini anımsattı.
     Kurtuluş Savaşının askeri başarısını diplomasi alanında belgeleyen Lozanın tarihin dönüm noktası olduğunu anlatan Sümer, şunları kaydetti:
     Çünkü 89 yıldır misak-ı milli sınırları içinde özgürce yaşamımızı Lozana borçluyuz. Misak-ı Milli sınırları süngüyle çizilmiş, Lozan ile hukuki statüye kavuşturulmuş mütareke sınırlarıdır. Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyetini kuran uluslararası belgedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Yüce ulusumuzla birlikte, vatan toprağının her karışında verdiği kurtuluş mücadelesinin ardından, bu kez de diplomasi masasında verilen inançlı bir gayretin sonucunda elde edilen kazanımdır. Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Antlaşması ile temelleri atılan ulusal, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini sonsuza kadar koruyacaktır. Parti olarak Sevr anlayışını dayatmak isteyen her türlü girişime, Lozan görüşmelerindeki ulusal bilinç ve anlayışla karşı duracağımızı, ülkemizin aydınlık yüzünü karartmak isteyenlere asla geçit vermeyeceğimizi tüm halkımıza ve dünya kamuoyuna duyuruyoruz.
     CHP Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş da bu antlaşmanın bağımsızlığa ve özgürlüğe sevdalı Anadolu halkının imzası olduğunu vurguladı.
     Karakuş, 24 Temmuz 1923te Sevri tarihe gömen bu antlaşmanın imzalandığını kaydederek, Türkiyeyi parçalayıp bölerek yok etmek isteyen siyasetin resmen yenildiğinin imzalı mühürlü ifadesidir. 1. Dünya Savaşını bitiren antlaşmalar içinde günümüze kadar geçerliliğini koruyan ve yürürlükte kalan tek antlaşmadır. Anlamını ve önemini her yıl bir önceki yıldan daha fazla hissedip gereksinim duyduğumuz temel taşlarımızdan biridir ifadelerini kullandı.
     CHP Çukurova İlçe Başkanı Mehmet Çelebi, 24 Temmuz 1923 tarihinin, Türkiyeyi bölüp parçalamak isteyenlerin hüsrana uğradığı bir tarih olduğunu hatırlattı.
     Mustafa Kemal Atatürkün silah arkadaşı İsmet İnönü tarafından Lozanda atılan imzanın, Sevri çöp tenekesine attığını ve tarihin çöplüğüne gömdüğünü anlatan Çelebi, açıklamasında Günümüzde Lozanı anlamanın yolu, Sevri tarihi gerçeklerine uygun olarak doğru değerlendirmekten geçmektedir. Unutulmamalı ki, Lozan milletin, Sevr ise hanedan ile mütareke matbuatının eseridir. Lozanda atılan imza Türk milletinin kararlılığını, bağımsızlığa ve özgürlüğe olan inancını yansıtmaktadır ifadelerine yer verdi.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Lozan Barış Antlaşmasının 89. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER