Lozan Mübadelesinin 90. yıl dönümü

Lozan Mübadelesinin 90. yıl dönümü -Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler, Mudanya sahilinde düzenlenen temsili törenle anıldı


BURSA (A.A) - Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler, Bursada düzenlenen temsili törenle anıldı.
     Mudanya Lozan Mübadilleri Derneğinin Halitpaşa Mahallesinde düzenlediği törende, bazı sivil toplum kuruluşuşlarının üyeleri ve mübadil aileleri, Mudanya sahilinden denize karanfil attı.
     Mübadiller adına açıklama yapan Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen zorunlu göçün belleklerde derin izler bırakan kitlesel göç hareketlerinden biri olduğunu söyledi.
     Balkan Savaşının başladığı 1912 ile Kurtuluş Savaşının sona erdiği 1922 yılları arasında geçen 10 yıllık sürede, Balkanlarda ve Anadoluda yaşayan yüz binlerce insanın hastalıktan ve açlıktan yaşamını yitirdiğini hatırlatan Türker, mübadeleye tabi tutulan insanların görüşünün alınmadığını ve insanların takas edildiği görüşünü savundu.
     Türker, Yunanistandan ve AB yöneticilerinden iki halk arasında örülen vize duvarının da kaldırmasını talep etti.
     Törene, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, CHP Mudanya İlçe Başkanı Rüştü Cozlan, Balkansiad Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman İnan, Bursa Edirneliler Kültür Dernekleri Kurucu Başkanı Ahmet Güneş, mübadil yakınları ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Ömer Bilik / Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Lozan Mübadelesinin 90. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER